FORK
FORK is eigenlijk een acroniem en staat voor Fox Owl Rabbit Kale (ofwel vos, uil, konijn en kool in het Nederlands). Het is een kaartspel in de categorie van 'slagen halen', maar het heeft een geniale twist: in plaats van een slag te halen, kan je een bepaalde kaart uit de slag scoren. En niet enkel de winnaar van de slag, ook anderen kunnen als het meezit nog een kaart meepikken. Dit mechanisme werkt op basis van een voedselketen waarin voornoemde dieren de hoofdrol spelen. Zodra iemand 5 kaarten gescoord heeft, eindigt het spel en worden de kaarten geëvalueerd. Wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.
Het deck bestaat uit 48 kaarten in 4 soorten, maar in plaats van de klassieke schoppen, harten etc heeft men voor gebieden gekozen (woestijn/geel, bergen/rood, pool/blauw, moeras/groen). De kaarten zelf tonen dieren: de uil is de hoogste in rang (waarde 8), daarna zijn er 6 konijnen (waarde 7 tot 2) en tenslotte zijn er nog 5 kaarten van waarde 1 die een kool voorstellen. Dan missen we nog de vos (waarde 9), die is niet gekoppeld aan een gebied. Iedere speler krijgt zo 1 of 2 vossen, en nog handkaarten volgens het aantal spelers (9 tot 12). Verder is er nog een overzichtkaart van de gebieden en een spelershulp.
De startspeler kiest een gebied voor die beurt en speelt gedekt een kaart voor zich, bij voorkeur van dat gebied (het mag ook een vos zijn). Andere spelers dienen te volgen en leggen eveneens gedekt een kaart voor zich (dat mag ook een vos zijn). Als ze niet kunnen volgen, mogen ze eender welke kaart spelen. Belangrijk: koolkaarten worden altijd open gespeeld. Als iedereen een kaart heeft gelegd, worden ze open gedraaid en wordt de slag geëvalueerd.
Als er meerdere vossen liggen, jagen deze mekaar weg. Is er maar één, dan mag die een uil of een konijn vangen van het actieve gebied. Die komt dan op de scorestapel van de bewuste speler te liggen. Als er dan nog een uil ligt van het gekozen gebied, mag deze jagen op een konijn. Daarna is het de beurt aan het hoogste koijn: dit mag een kool verorberen indien aanwezig. Sommige konijnen zijn hierbij niet gebonden aan de gebiedsbeperking. Als er dan nog kolen overblijven, gaan die naar hun eigenaar.
Zodra iemand 5 kaarten heeft weten te scoren, eindigt het spel, anders gaat de beurt naar de volgende speler (eventueel tot alle handkaarten op zijn). Dan waardeert iedereen zijn scorestapel: elke kaart heeft namelijk een bepaalde puntenwaarde (1 tot 3), behalve koolkaarten, die scoren volgens hun aantal (1 tot 8). Wie nu het hoogste puntentotaal heeft, is de winnaar.
Voor 2 spelers zijn er trouwens aparte regels die met een dummy speler werken. Bovendien zijn er nog enkele varianten gedefinieerd, en kan er ook in teams gespeeld worden. Hierbij kunnen teamleden elkaars kaarten niet inpikken, wat weer voor een andere dynamiek zorgt.
FORK is een charmant familiespel dat onmiddellijk aanspreekt door zijn looks en uitnodigende spelconcept. Het feit dat je ook een kaart kan scoren als je de slag niet hebt, leidt tot nadenken. Vooral als er open een koolkaart gespeeld wordt, is de verleiding groot om een konijn te spelen, maar dat brengt dan misschien anderen op ideeën. Die koolkaart hou je dus best als je laatst zit, tenzij je de boel wil opstoken natuurlijk. En aangezien elke beurt een andere speler begint loop je veel minder het risico dat iemand alle slagen haalt als hij veel kaarten van een bepaalde soort heeft, want je kan toch alleen scoren met het gekozen gebied (kaarten van een ander gebied kunnen zelf niet scoren of gescoord worden). Het wordt dus ook belangrijk welke kaart je bijhoudt als je niet kan volgen, je weet nooit zeker welk gebied er nog aan bod komt (of je moet goed kunnen tellen). Wat mij betreft is FORK een aangename aanwinst die zeker op tafel zal komen als er tijd moet overbrugd worden, of gewoon als spel op zich.
Dit spel werd geschonken door Sunrise Tornado Game Studio en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers: 2 -
6
Speelduur: 20 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Reacties
Een reactie posten