Bonsai

In Bonsai kruip je in de huid van een bonsai-meester die de mooiste en meest harmonieuze bonsai wil kweken. Je wint door je bonsai zo te laten groeien dat je de meeste punten scoort en de Keizerlijke tuinen mag betreden met jouw meesterwerk! Bonsai is een nieuwkomer in de categorie puzzelspellen.  Maar niet zo maar één,  je moet eerst de juiste kaarten en tegels verzamelen alvorens je aan je bonsai kan bouwen.

Je scoort punten door je bonsai-tegels (hout, bladeren, bloemen, vruchten) slim te plaatsen volgens bepaalde regels, niet alles mag zomaar naast elkaar geplaatst worden, en door het behalen van doeltegels. Elk type tegel draagt bij aan de groei en schoonheid van je bonsai en levert punten op aan het einde van het spel. Om extra punten te verdienen wil je doelkaarten bemachtigen, waarbij de moeilijkere doelen meer punten waard zijn.

Bij de start van het spel krijgt elke speler krijgt een pot-tegel, een bijpassende Seishi-starttegel, en een overzichtskaart. Bij de opzet van het spel kies je uit 5 verschillende kleuren doeltegels er 3, de rest wordt in dit spel niet gebruikt.

Naast je Seishi tegel verzamel je tijdens het spel de kaarten.  Als je bonsaitegels gaat bouwen leg je de tegels startende aan de pot tegel.  Dit maakt het spel extra visueel.

Op  het spelbord worden elke ronde 4 open spelkaarten klaargelegd. Afhankelijk van welke plaats je de spelkaart neemt zal je al dan niet extra bonsaitegels krijgen. 

Elke beurt kan je ofwel kiezen om te mediteren:  je neemt een kaart van het bord en krijgt eventueel bonsai-tegels die daaronder liggen. Of je gaat cultiveren, dan kan je bonsai-tegels uit je persoonlijke voorraad  bouwen aan  je bonsai. Om te bouwen zijn er bepaalde regels. Hout moet altijd naast ander hout gelegd worden. Een blad moet naast hout liggen.  Een bloem mag je enkel naast een blad plaatsen en het fruit moet tussen twee aangrenzende bladeren, maar mag niet naast een andere fruittegel.

Na het uitvoeren van je actie, controleer of je een doeltegel kunt claimen. Als je voldoet aan de eisen van een doeltegel, mag je deze claimen voor extra punten, maar let op: je kunt maar één doeltegel per kleur claimen. Renonceert je een tegel, dan kun je later proberen een moeilijker doel van dezelfde kleur te behalen.

Het spel eindigt wanneer de laatste kaart van de stapel wordt getrokken. Alle spelers krijgen nog één laatste beurt, waarna de punten worden geteld. Tel de punten van je geplaatste bonsai-tegels, voltooide doeltegels, en speciale kaarten op. De speler met de meeste punten wint!

Bonsai is een spel waarin je vooraf goed moet nadenken over hoe je je bonsai laat groeien, je moet de juiste kaarten hebben en de juiste tegels.  Maar dat gaat niet altijd volgens plan, vaak zijn andere je te snel af en moet je een beurt wachten alvorens je kan toeslaan. Belangrijk om mee te geven, je kan dit spel ook solo spelen.

Dit spel is geschonken door Kosmos en is vanaf september te spelen bij Het Geel Pionneke.
Bonsai is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 40 minuten

Reacties

Populaire posts