Douc in danger



De dieren waarrond Douc in danger draait vragen misschien eerst enige introductie: deze roodscheendoeks (een zoogdier uit de familie van de apen) heeft hun leefgebied in Viëtnam, Cambodja en Laos. De schattige dieren maakten tijdens zijn Aziërondreis zo'n indruk op de gamedesigner dat hij zich sindsdien inzet voor het in stand houden van de helaas met uitsterven bedreigde soort. Ook de opbrengst van dit spel dient dit nobele doel. Een spel dat goed in elkaar zit bovendien, waardoor je spelenderwijs het ware verhaal van de doucs kan ontdekken en op Boardgamegeek met een mooie 7.6 beoordeeld wordt. 

Op ontdekking in de jungle ! En daar lopen verschillende personen rond, met verschillende redenen om zich daarheen te begeven: de betrouwbare parkwachter, de vervelende stroper en de nieuwsgierige toerist. Spelers wisselen tijdens het spel tussen deze drie rollen (met hun eigen specifieke doelen en eigenschappen). De stroper jaagt op de doucs (wat de parkwachter in actie doet komen), de parkwachter doet alles wat mogelijk is om de doucs te redden en de toerist kan kiezen hoe hij de doucs benadert: proberen ze ze te redden of leveren ze enkel gevaar op? 


Het spel speelt zich af gedurende drie "maanden" die telkens uit verschillende rondes bestaan (met dag en nachtfases). Elke ronde heeft een bepaald 'gevaarniveau' (1-3) dat vooraf besproken wordt (al moet er steeds minstens 1x niveau 1 gespeeld worden). Elke niveau heeft een eigen upgrade voor de spelregels en/of actiekaarten om het spel nog uitdagender te maken. Algemeen krijgt elke speler een aantal genumerde apenkaarten op hand. Spelers spelen om de beurt een apenkaart uit: een aap in gevaar (een kaart uitspelen in het midden) kan gered worden door een hogere apenkaart van dezelfde kleur erop te leggen (enkel door rangers of toeristen). Stropers of toeristen met slechte bedoelingen kunnen een apenkaart 'in gevaar' uitspelen. 

Niet-redbare apen zijn na de spelronde verloren, en worden bij de de ranger gelegd. Spelers wisselen elke ronde (kloksgewijs) van rol en de nieuwe ronde start. De speler die na drie rondes het minst 'verloren' apen telt wint dit originele spelletje, en als spelplezier alleen nog niet genoeg is: je leert er iets van bij én steunt ineens het behoud van deze prachtige diersoort. 

Dit spel werd geschonken door Douc in danger en kan vanaf heden gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20-30 minuten




Reacties

Populaire posts