Chestack

 


Chestack is de samentrekking van 'chess' en 'stack'. Een goed verstaander heeft dan ook gauw begrepen dat we hier te maken hebben met een variant op het klassieke schaakspel.

Opvallend is dat het spel wordt gepresenteerd in een DVD-doosje. Ik dacht eerst dat ik een promotiefilmpje of een computerschijf in handen had, maar er blijkt toch spelmateriaal aanwezig te zijn. Dat materiaal is uiteraard beperkt in grootte en kwaliteit: veel kan er immers niet in zo'n doosje. Het spelbord bvb wordt gevormd door 2 opgevouwen A3 bladen die elk één kant van het bord voorstellen (blauw en rood) en die dus tegen elkaar moeten gelegd worden. Dat dit niet echt een stabiele ondergrond is zal wel duidelijk zijn.

Als speelstukken heeft men transparante tegels voorzien voor elk van de figuren, in de kleuren blauw en rood. De afbeeldingen zijn miniem, maar daarnaast heeft men ook de bewegingspatronen geïntegreerd in de tegel. Voor beginnende spelers is dat zeker een meerwaarde, alhoewel het hierdoor een iets andere mindset vergt om de verschillende figuren te onderscheiden.


 Tot zover de basis. Maar waar zit hem nu de vernieuwing? Wel, naast het slaan van een stuk is het volgens de regels nu ook toegelaten om een stuk te absorberen. Je eigen stuk komt dan bovenop het geslagen stuk te liggen en vormt zo een 'stack' die met elke volgende zet gewoon mee beweegt. Meer nog, de stack mag bewegen volgens eender welk stuk in de stack! Een loper gecombineerd met een toren kan dus zowel orthogonaal als diagonaal bewegen (hier bewijzen de transparanten ook hun nut). Eigenlijk een koningin dus. Zo kunnen interessante combinaties ontstaan (paard met pion, ik zeg maar iets) die het klassieke positiespel helemaal overhoop gooien waardoor je extra aandachtig moet blijven. Gelukkig zijn de stacks beperkt tot max 3 stukken. Alleen jammer dat er geen system is om een stack te groeperen (sleaves of zo), nu blijft het wat klooien om alles bij elkaar te houden.

Een andere regel is trouwens dat je je eigen stukken kan 'mergen' om zo een stack te maken, denk aan een pion die een eigen paard slaat om te mergen. Het hoeven dus niet altijd stukken van de tegenstander te zijn. Misschien voor de zekerheid hier ook even vermelden dat een stack die 'normaal' geslagen wordt, volledig van het bord gaat. Ook verlies je de speciale eigenschap van een stuk in zo'n stack (geen rokade voor torens, geen en-passant voor pionnen). En 'unstacken' is ook niet mogelijk


 Een laatste nieuwigheid is dat je ook een stack kan oproepen als zet, maar daar zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Ten eerste moet je 3 geslagen stukken hebben. Verder moet je een leeg vak hebben dat orthogonaal omringd is door eigen stukken, en minstens 1 daarvan moet een loper zijn. Als hieraan voldaan is, tover je de stack op het lege vak. Op dit punt is er jammer genoeg wel een onduidelijkheid in de regels. Die zeggen dat het bovenste stuk van een opgeroepen stack van je eigen kleur moet zijn (voor de herkenbaarheid), maar waar die dan vandaan moet komen wordt er niet bij gezegd. Desondanks is zo'n oproeping soms bijna even sterk als een pionpromotie, afhankelijk van de beschikbare stukken.

Een schoonheidsprijs zal Chestack waarschijnlijk niet winnen omwille van de beperkte productiewaarden, maar het scoort toch punten door de poging tot vernieuwing van een klassieker. Of al die extra's het bestaande schaakpubliek zullen kunnen overtuign, is maar de vraag. Ik voorzie alleszins een rush op de lopers om het oproepen te counteren. Verder zal het zeker wat gewenning vragen om het effect van de stacks gewoon te worden. Het doelpubliek lijkt mij dan ook beperkt tot schakers die eens iets anders willen proberen. Op zijn minst heb je hiermee toch een compact schaakspel dat makkelijk mee te nemen is.


Dit spel werd geschonken door Japon Brand en is vanaf nu te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2
Speelduur: 10 - 60 min
Leeftijd: vanaf 7 jaar


Reacties

Populaire posts