FantaSticks

 


FantaSticks is een samentrekking van Fantastic en Sticks (stokjes), en dat is ineens een treffende beschrijving van het thema. Van Reiner Knizia verwacht je doorgaans dat zijn lichtere spellen iets met wiskunde of geometrie te maken hebben, maar hier kiest hij volop voor het partygenre. De spelers dienen namelijk opdrachtkaarten uit te voeren om een ronde te winnen, en die opdrachten gaan alle richtingen uit. Van simpele kwisvragen over individuele en gemeenschappelijke bouwtaken (al dan niet om het snelst) tot het herkennen van bouwsels en zelfs blufgerelateerde zaken. De winnaar van zo'n opdracht verdient een nummerfiche, waarna hij het betreffende nummer mag afdekken op zijn bingokaart. Wie als eerste een lijn heeft (horizontaal, verticaal of diagonaal). wint het spel. Deze twist had je vast niet zien aankomen!

Alle spelers ontvangen een bingobordje met nummers van 1 tot 16 in willekeurige volgorde en een scherm in hun kleur. De nummerfiches worden gedekt geshuffeld en opzij gelegd. De opdrachtkaarten worden eveneens geschud en als trekstapel gereed gelegd. De achterkant geeft weer welk soort opdracht er komt, maar de details blijven verborgen. Afdekfiches voor de bingo blijven binnen handbereik. Ten slotte krijgt iedereen nog 2 stokjes van elke kleur.

 


De actieve speler begint met een nummerfiche naar keuze te onthullen. Dit nummer zal de inzet zijn van de opdracht. Vervolgens trekt hij een opdrachtkaart en leest deze voor of toont ze, al naargelang het type. De desbetreffende opdracht wordt uitgevoerd door de actieve speler en/of de andere speler(s). De speler of spelers voor wie de opdracht lukt, mogen nu de bingonummer afdekken op hun kaart. Als niemand bingo heeft, schuift de rol van actieve speler door.

De 8 soorten opdrachten volledig overlopen zou ons te ver leiden (er zijn 158 kaarten), dus ik beperk mij tot een representatieve greep uit de mogelijkheden:

- 'Wit Challenge' – bvb Alle spelers nemen 0 tot 3 stokjes in hun hand en onthullen ze tegelijk. Wie een uniek aantal stokjes heeft, wint, de anderen niet.

- 'Skill Challenge' – bvb Alle spelers zetten een stokje recht voor zich. Daarna werpt iedereen één voor één een stokje naar een andere speler. De spelers waarvan het stokje op het einde nog rechtstaat, winnen.

- 'Speed Builder' – De opdracht toont een structuur van gekleurde stokjes. Wie als eerste deze structuur correct kan nabouwen, wint.

 


- 'Memory Builder' – Zie Speed Builder, maar de kaart wordt nu na een tijdje gedekt weggelegd. De spelers bouwen nu achter hun scherm en het resultaat wordt pas onthuld en geëvalueerd als iedereen klaar is.

- 'Number Quiz' – De kaart toont een vraag waarvan het antwoord een nummer tussen 0 en 8 is. De spelers nemen een aantal stokjes in de vuist voor hun antwoord. Een code op de kaart verwijst naar het juiste antwoord op een antwoordfiche.

- 'Knowledge Quiz' – zie Number Quiz, maar nu multiple choice. De spelers kiezen een aantal stokjes wat volgens hen het correcte antwoord is.

 


- 'Secret Plans' – De actieve speler houdt de afbeelding verborgen en beschrijft de structuur aan de andere spelers, die achter hun scherm bouwen. Wie correct gebouwd heeft, wint; als tenminste 1 speler het goed heeft wint de actieve speler ook.

- 'Create It' – De actieve speler houdt de afbeelding verborgen (bvb een ijshoorntje) en tracht ze zelf na te bouwen (eventueel met extra stokjes). De andere spelers moeten nu raden wat het is. Als iemand juist raadt, wint die speler, evenals de actieve speler.

 De opdrachten zijn niet evenredig verdeeld, en variëren van simpel tot soms wel moeilijk. De quizvragen lijken eerder Amerikaans geïnspireerd, wat voor ons niet altijd evident is. Omdat de tekst in het Engels is, lijkt de minimumleeftijd van 8 jaar nogal optimistisch (ik denk eerder aan 13 of 14), maar voor de doevragen is dat normaal geen probleem.


 FantaSticks is zoals aangekondigd een partyspel, maar dan liefst van het alcoholarme type. Vooral de bouwopdrachten vergen toch wel wat handigheid. De verscheidenheid aan opdrachten zorgt voor heel wat afwisseling, en de combinatie met bingo werkt soms als extra motivator om het goed te doen als de inzetnummer jou goed uitkomt. Persoonlijk wil ik nog opmerken dat sommige kleuren voor mij moeilijk te onderscheiden zijn, maar dat heb ik wel meer. Interactie en tactiek zijn eerder beperkt aanwezig, maar bij dit soort spellen telt vooral de funfactor en die is zeker present. Uiteraard hangt ook veel af van het gezelschap (met 5 of 6 is leuker dan met 2), maar probeer het vooral zelf eens.



Dit spel werd geschonken door Mandoo Games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: 20 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts