Momiji

Momiji is een kaartspel dat je meeneemt naar een Japanse tuin waar de spelers een bladspeurtocht houden. Het hart van Momiji ligt in het verzamelen van stapels prachtige bladeren. Het 84-kaarten tellende deck bevat zes verschillende soorten bladeren als kleuren, met nummers van nul tot drie. Spelers kunnen slechts één stapel per kleur aanleggen, horizontaal voor zich uit. Stapels beginnen met een nul onderaan en groeien door dezelfde waarde of een hoger nummer toe te voegen. Met andere woorden, als een nul zichtbaar is, mag je er een nul of een één bovenop leggen. Zodra een stapel zijn eerste drie krijgt, wordt hij vergrendeld en krijgt hij een Torii-token als markering.


De meeste punten aan het einde van het spel komen voort uit het vermenigvuldigen van de waarde van de bovenste kaart met het aantal kaarten in de stapel. Een stapel met zeven kaarten en een drie bovenop levert eenentwintig punten op. Simpel en cruciaal om vanaf het begin te begrijpen.

Tijdens een beurt kiest een speler één van drie acties. Ten eerste kan hij kaarten verzamelen uit de open display. Vier kaarten worden bij de setup onthuld en verdeeld in kleurkolommen. Een speler die kiest voor deze actie moet alle kaarten van één kleur pakken. Door een eikel uit te geven, kan de speler vier extra kaarten onthullen en sorteren voordat hij een kleur kiest.

Als tweede optie kunnen spelers bladeren in hun display leggen. Ze mogen twee kaarten achter elkaar in één stapel plaatsen of één kaart in meerdere stapels. Eenmaal gelegde stapels moeten op tafel blijven liggen in de volgorde waarin ze zijn geplaatst. Bovendien mogen alleen de bovenste kaarten zichtbaar blijven.

De derde actie is het activeren van een doeltegel. Bij de setup worden vijf mogelijke doelen onthuld. Om deze doelen aan het einde van het spel te scoren, moeten ze geactiveerd worden door een speler voor drie eikels. Alleen degene die betaalt, krijgt de hogere beloning van tien punten, terwijl de anderen slechts drie krijgen. Dit dwingt spelers te kiezen tussen het zelf claimen van de bonus of voorkomen dat een tegenstander hem krijgt.

Naast deze hoofdactie zijn er altijd twee optionele acties beschikbaar: twee kaarten inruilen voor een eikel en/of een landschap-actie activeren. Het spel eindigt wanneer de Torii-stapel leeg is of wanneer de trekstapel op is.

De flexibiliteit van de kaarten houdt het spel boeiend van begin tot eind. Wanneer moet je doelen activeren? Kan ik ze überhaupt winnen, of betaal ik alleen om te zorgen dat mijn tegenstander er geen tien punten mee pakt? Heb ik daar tijd voor als ik nog maar een paar kaarten over heb?

Kaarten tellen wordt zelfs aangemoedigd in de spelregels! Weten hoeveel oranje bladeren in de stapel van een buur liggen, in hun hand zitten en in de trekstapel overblijven, kan cruciaal zijn. Zelfs je eigen stapels mag je niet zomaar controleren! Maar als een doeltegel vraagt om de meeste rode, gele en oranje kaarten, is het belangrijk om te weten wie die strijd leidt. Je kunt het spel op een ontspannen manier spelen, maar voor wie er echt voor gaat, voegt kaarten tellen een extra laag strategie toe.

Het eerste potje zal waarschijnlijk een chaos zijn, waarbij je doelen misloopt en de verkeerde kaarten verzamelt. Maar zodra de punten worden geteld, vallen er dingen op hun plaats. Het tweede spel zal efficiënter verlopen. Het derde spel wordt pas echt interessant, wanneer spelers de subtiele strategische spanningen beginnen te voelen.

De scores variëren per potje, afhankelijk van de ervaring van de groep. In een 2-speler spel is er meer ademruimte en zijn de scores hoger, omdat er minder concurrentie is. Met vier spelers wordt elke beslissing stressvoller en kan de score-uitkomst veel grilliger zijn. 


Dit spel is geschonken door Japanime Games en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.
 

Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts