Fishing

Ze slagen je om de oren met slagen-halen-spellen, met leuke variaties zoals bijvoorbeeld The Crew en Cat in the Box. Dus, hebben we nu wel alles gezien wat slagenspellen te bieden hebben? In een markt waar innovatie vaak plaatsmaakt voor herhaling en uitbreidingen, moeten we kijken naar de echte vernieuwers voor iets bijzonders.

Op het eerste gezicht lijkt Fischen een bescheiden groen doosje. Bij de meeste slagenspellen draait het om hoeveel slagen je wint. Fischen gooit het over een andere boeg: hier telt de kwaliteit van de kaarten die je wint. Je kunt de hoogste kaart spelen om een slag te winnen, maar je tegenstanders zullen je dan waarschijnlijk hun laagste kaarten "voeren". In de praktijk betekent dit dat elke gewonnen slag vaak slechts één waardevolle kaart oplevert, terwijl de rest uit kleine vissen bestaat.

Aan het einde van een ronde krijg je één punt per kaart die je hebt gewonnen. Die kaarten worden geschud en toegevoegd aan je "boot"—je trekstapel voor de volgende ronde. Eventuele kaarten die al in je boot lagen, komen bovenop de nieuwe kaarten te liggen. Daarna trek je een nieuwe hand kaarten uit deze stapel. In kaartspeltermen: je boot is je trekstapel en je net is je aflegstapel.

De kaarten die je in eerdere rondes wint, vormen dus je deck voor de volgende ronden. Wat gebeurt er als je geen slagen wint of geen kaarten meer in je boot hebt? Hier komt de twist: je krijgt dan nieuwe kaarten uit een speciale stapel met krachtige en troefkaarten, totdat je genoeg hebt om de nieuwe ronde te spelen.

Het spel dwingt je om keuzes te maken. Wil je nu punten scoren? Dan moet je sterk beginnen, maar dan verwatert je deck zo snel dat je later amper overeind blijft. Of kun je het verkroppen om nu punten te laten liggen, terwijl je tegenstanders een voorsprong nemen, in ruil voor een sterkere hand later in het spel? Maar hoeveel rondes kun je veroorloven om te verliezen in een spel van acht rondes?

Spelers balanceren constant tussen slagen winnen voor punten en slagen verliezen om betere kaarten te bemachtigen. Deze dynamiek maakt het spel ongelooflijk meeslepend. Met acht rondes heb je bovendien genoeg tijd om een strategie te plannen: nu scoren of later?

De upgrade-stapel bevat kaarten met één tot vijf sterren. Wie in ronde één nieuwe kaarten trekt, krijgt betere kaarten dan de standaardkaarten, maar ze zijn niet zo goed als de upgrades uit latere rondes. Je wilt die nieuwe kaarten dus wél, maar je wilt niet de eerste zijn die ze trekt.

Het spel ziet eruit als een toegankelijk familiespel, en doordat de upgrades geleidelijk in het spel komen, is het een perfecte instap voor nieuwkomers in het genre. Zonder iets te verklappen: de nieuwe kaarten zijn niet té gek, maar bevatten genoeg verrassingen om zelfs doorgewinterde kaartenspelers te boeien.

Voor mij is de charme van Fischen dat je het binnen vijf minuten kunt uitleggen, het binnen 3 kwartier klaar is, en het alles laat zien wat moderne spellen zo goed maakt. Het is een spel dat de huidige tijdgeest perfect vat, maar tegelijkertijd zo compact is dat je het in je broekzak kunt steken. En met genoeg diepgang om zelfs de meest doorgewinterde spelveteraan uit te dagen.

Dit spel is geschonken door 2F Spiele en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 3 - 5
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 40 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts