Sneferu: builders of the pyramids
In dit spel zijn de spelers architecten van de farao Sneferu, en die wenst dat zijn heerschappij vereeuwigd wordt in de annalen van de geschiedenis. De piramide die jullie ter ere van hem bouwen, moet alles overtreffen wat tot nu toe is gemaakt. De winnaar zal rijkelijk worden beloond, terwijl de verliezers in de vergetelheid zullen verdwijnen.
De steengroeven langs de Nijl leveren de bouwmaterialen, en de arbeiders worden betaald met vooraf bereid brood. We varen naar de groeve, kiezen een steen die we willen, betalen met tijd en voedsel, en voegen deze toe aan de constructie. Natuurlijk zijn er enkele regels: de eerste zet moet beginnen bij de basis van de piramide, en elke volgende steen moet ondersteund worden door eerder geplaatste stenen. Deze eerste rondes zijn eenvoudig, en langzaamaan zie je de piramide van elke speler groeien.
Hoe verder we komen, hoe specifieker de stenen moeten zijn die we kiezen. De kosten hiervan hangen af van hun positie op de mark : elke kolom en rij heeft een prijs, en beide moeten worden betaald. De algemene regels zijn: hoe hoger de rij, hoe duurder; hoe minder tijd het kost, hoe meer brood nodig is, en vice versa. Al snel beseffen we dat onze begin voorraden niet toereikend zijn, en niemand bouwt voor niets. De arbeiders eisen brood. Extra stenen winnen kost tijd, onze boot vaart in hoog tempo over de Nijl, en omdat niemand rekening hield met een extra reis, moeten we alles afronden voordat we de laatste steengroeve bereiken.
De piramidestenen bestaan uit verschillende materialen, aangegeven door kleuren en symbolen. Elke steen bestaat uit 2 delen en toont altijd twee verschillende kleuren, vergelijkbaar met dominostenen. Dit is van cruciaal belang, omdat het doel is om ze zo te plaatsen dat er gesloten gebieden van één type ontstaan. De farao heeft duidelijk een voorliefde voor samenhangende ontwerpen, want hoe groter het uniforme gebied dat we omsluiten, hoe meer brood we als beloning verdienen.
Dit brood is essentieel om de woede van onbetaalde arbeiders te voorkomen en totale mislukking te vermijden. Slechte bouwers die hun middelen slecht beheren, krijgen geen genade. Als we op enig moment geen steen meer kunnen betalen om te plaatsen, wordt onze boot onmiddellijk naar het einde van de rivier verplaatst, waardoor ons spel eindigt terwijl tegenstanders doorgaan met het ontwikkelen van hun piramides.
Sneferu hanteert geen standaard rondes. De beurten van spelers worden bepaald door hun positie aan de rivier, en de speler die zich het dichtst bij het begin bevindt, is als volgende aan zet. Met slimme planning is het mogelijk om meerdere zetten achter elkaar uit te voeren. Daarom is het essentieel om tijd te sparen en deze verstandig te besteden bij de aanschaf van stenen.
Het spel eindigt wanneer alle spelers het laatste veld bereiken. De winnaar hoeft niet per se zijn hele piramide te voltooien, het is voldoende om de andere architecten te overtreffen. Hoe meer tussenstops we langs de rivier maken, hoe verder onze structuur zich ontwikkelt, wat nog een extra reden is om niet te snel vooruit te gaan.
Sommige steengroeven bieden naast bouwmaterialen ook bonussen. Om deze te claimen, moeten we een steen kiezen die overeenkomt met de kleur van het veld waarop we staan. De beloningen zijn willekeurig, waardoor hun locatie bij elk spel verandert, hoewel ze altijd uit dezelfde pool komen. Deze bonussen verlagen meestal kosten of verschaffen extra middelen. Omdat elke hulpbron kostbaar is, proberen we onze zetten zo te timen dat we hier maximaal van profiteren.
Men zou denken dat het aanbod aan stenen groot genoeg is om altijd het perfecte stuk te vinden, maar niets is minder waar: de ideale steen verschijnt misschien niet of is onbetaalbaar. In zulke gevallen is het zelden de moeite waard om al onze middelen uit te putten voor een minimale bonus.
De eenvoudige regels en goed geschreven instructies maken het aanleren van het spel snel en probleemloos. Dit is een relatief licht spel met enkele opvallende sterke punten: een korte speelduur, een aantrekkelijk ontwerp en oog voor detail. De piramide en de markt bevatten groeven die voorkomen dat de dikke kartonnen tegels verschuiven. Zelfs de hiërogliefen die als markeringen worden gebruikt, zijn niet willekeurig gekozen, maar verwijzen naar de materialen die in de bouw worden gebruikt.
Ongeacht het aantal spelers blijft de gameplay grotendeels hetzelfde—gericht op snelheid en optimalisatie van grondstoffen. Sneferu werkt goed, ziet er prachtig uit, maar kan misschien de veelspeler niet blijven boeien. Het spel kan wat gevarieerder worden met personages die speciale vaardigheden hebben, maar de meeste draaien opnieuw om het verkrijgen van brood. Een goed spel voor familiespelers.
Dit spel is geschonken door TLAMA Games en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 minuten
Reacties
Een reactie posten