Inventions: Evolution of Ideas
In Inventions doen spelers niets minder dan ideeën presenteren, uitvinden en verspreiden over de wereld. Dat vereist natuurlijk een zekere voorbereiding. Het opzetten van het spel gaat niet razendsnel. Ik heb het niet exact getimed, maar er komt aardig wat sorteerwerk en het verwijderen van tegels bij kijken voor lagere spelersaantallen. (in ons geval met 2)
Aan de linkerkant van het grote speelbord bevinden zich twee kolommen met mijlpalen: grote vierkante tegels van dat typische dik karton dat Eagle Gryphon gebruikt voor zijn Vital Lacerda-spellen. In tegenstelling tot een traditioneel beschavingsspel, waar technologieën op elkaar voortbouwen, worden ideeën in Inventions mogelijk gemaakt door mijlpalen die automatisch in het spel komen naarmate de tijd vordert. Op een gegeven moment verschijnt bijvoorbeeld onvermijdelijk de mijlpaal "Zeilen", waartoe aanvankelijk slechts één speler toegang heeft, voordat het steeds meer gemeengoed wordt. Zonder toegang tot een mijlpaal kan een bijbehorend idee wel worden gepresenteerd, maar niet worden uitgevonden. Net als in het echte leven zijn slimme ideeën er in overvloed, maar de uitvoering ervan is de uitdaging. Mijlpalen komen per tijdperk in groepen van drie of vier en de volgende set ligt zichtbaar op een klein zijbord.
Naast de mijlpalen bevinden zich de actievelden voor de 10 mogelijke acties waaruit een speler kan kiezen door een van hun drie kolommen daar te plaatsen. Handig genoeg toont elke actie een soort checklist van pictogrammen die spelers stap voor stap door de specifieke onderdelen van de actie leiden.
Het grootste deel van het bord wordt ingenomen door de wereldkaart, die is opgedeeld in 7 regio’s. Elke regio heeft een ruimte waar spelers hun burgers kunnen plaatsen om hun invloed in dat gebied weer te geven, evenals een apart gebied naast de kaart waar een idee voor die regio kan worden ontwikkeld. Tijdens de setup wordt een vaste set ideeën willekeurig over de locaties verdeeld, waarna elke speler er één claimt door één of twee van hun burgers op de bijbehorende “specialist”-plek links van de kaart te plaatsen. Deze specialisten geven een bonus wanneer een idee in die regio wordt gepresenteerd, zoals extra burgers, directe overwinningspunten of zelfs de mogelijkheid om meteen een extra idee te presenteren.
Het spel bevat 7 specialisttegels, dus hun posities variëren per spel, maar de bonussen blijven altijd hetzelfde. Op een vergelijkbare manier zijn er kleinere bonusactie-tegels, genaamd kennis-tegels, die willekeurig op het bord boven de regio’s worden geplaatst. Deze kunnen geactiveerd worden bij het verplaatsen van burgers op de kaart – daarover later meer. Boven elke kennis-tegel wordt een kleine houten wijze-token geplaatst, die spelers tijdens beweging kunnen oppakken en omzetten in een nieuwe burger.
Tot slot bevindt zich in de linkerbovenhoek van het bord de speelvolgorde-track en de tijdperk-track, die het tempo van het spel bepaalt. Een potje Inventions bestaat uit slechts 13 beurten, verdeeld over 5 tijdperken (A-E), gevolgd door een zesde tijdperk (F), dat uitsluitend bedoeld is voor de eindtelling. Maar laat je daar niet door misleiden – ik raad aan om 4 tot 5 uur vrij te maken voor je eerste spel, afhankelijk van hoeveel tijd je vooraf hebt genomen om de regels door te nemen.
Op de tijdperk-track beweegt een kleine figuur genaamd Chronos onverbiddelijk vooruit terwijl de tijd vordert. Dit triggert de einde-van-tijdperk-fasen, waarin bepaalde delen van de spelersborden worden gereset, oude ideeën vervallen en nieuwe mijlpalen in het spel komen. Gelukkig is er een handige samenvatting van alle stappen direct onder de tijdperk-track te vinden.
Naast het hoofdspelbord zijn er nog een paar extra onderdelen die klaargezet moeten worden. Er is een stapel idee-kaarten die per tijdperk gesorteerd moet worden en op een klein zijbord wordt geplaatst. Daarnaast zijn er drie trays met zogenaamde voortgangstegels: zeshoekige kartonnen fiches. Deze bestaan uit 7 verschillende soorten, met elk 3 kopieën. Afhankelijk van het aantal spelers moet mogelijk één exemplaar uit het spel worden gehaald.
- Bruine technologie-tegels laten spelers een actie combineren met een andere, waardoor je in feite twee beurten in één kunt uitvoeren, maar ze zijn eenmalig te gebruiken.
- Turquoise economie-tegels bieden krachtige effecten die eenmaal per tijdperk geactiveerd kunnen worden.
- Witte cultuur-tegels geven permanente bonussen aan normale acties, zoals automatisch twee verplaatsingen uitvoeren in plaats van één bij elke beweging-actie.
Er is ook een vierde soort voortgangstegel, genaamd Welvaart, die kansen biedt voor eindspel-scoremogelijkheden. Deze tegels worden willekeurig geplaatst naast de regionale idee-ruimtes op het hoofdspelbord en, net als de andere voortgangstegels, moeten er afhankelijk van het aantal spelers enkele worden verwijderd.
Elke speler krijgt een persoonlijk spelersbord, dat voornamelijk dient om enkele extra speelfiches te bewaren en als ruimte om de voortgangstegels te puzzelen die ze gedurende het spel verzamelen. Ik zal hier nu niet te diep op ingaan, maar het is interessant om te vermelden dat de indeling van de bonussen in het voortgangsgebied voor elke spelerskleur net iets anders is.
De individuele acties hebben eigenlijk een fijne flow, maar het is in het begin gewoon veel om te verwerken. Het is niet dat elk individueel onderdeel op zichzelf moeilijk is. Het is meer dat je moet proberen te begrijpen wat het doel van elk element is en tegelijkertijd alle details moet onthouden.
Om spelers een beetje richting te geven, start het spel met drie privé-doelkaarten per speler, die extra punten opleveren aan het einde van het spel. Deze doelen geven bijvoorbeeld aan in welke regio’s je invloed of burgers moet plaatsen, of welke combinaties van ideeën je moet verzamelen. Maar ondanks deze houvast voelt de setup nog steeds als een flinke klus.
Zoals eerder vermeld, wordt Inventions gespeeld in slechts dertien beurten. Tijdens hun beurt voeren spelers in principe drie dingen uit:
* Controleren hoeveel kettingfiches ze beschikbaar hebben die ronde.
* Hun enkele actie uitvoeren door een pilaar te plaatsen.
* Optioneel voortgangstegels op hun spelersbord leggen als ze die hebben verzameld.
De details gaan we jullie besparen, daarvoor kan je best zelf een dag vrijmaken om dit spel te doorgronden. Bij een spel met twee spelers wordt er een automa gebruikt, ook wel Chronos genoemd, die een zeer eenvoudig mechanisme heeft. Chronos beweegt over de wereldkaart en voert acties uit op basis van de situatie in de regio waar hij terechtkomt:
* Als er nog geen idee is, presenteert hij er een.
* Als er al een idee is, zal hij het uitvinden.
* Als het idee al uitgevonden is, zal hij het delen, tenzij hij er nog niet bij betrokken was – in dat geval innoveert hij het.
De automa is eenvoudig te bedienen en verstoort het spel van de menselijke spelers nauwelijks. Toch is het belangrijk om in de gaten te houden waar Chronos zich bevindt en naar welke regio hij als volgende zal gaan. Spelers kunnen dit in hun voordeel gebruiken, bijvoorbeeld door punten te verdienen met het presenteren van een idee en vervolgens Chronos het zware werk te laten doen om het uit te vinden.
Inventions schittert wanneer je erin slaagt om in één beurt vijf acties te combineren en daarna merkt dat de bordtoestand zelfs nóg gunstiger is voor je volgende beurt. Het voelt geweldig wanneer je vast lijkt te zitten omdat je eigen pilaren in de weg staan, maar je dankzij de juiste uitvindingen en een strategisch geplaatste burger tóch een slimme uitweg vindt en iets doet wat niemand anders kan. Het is echter een pijnlijk leerproces om dat niveau te bereiken en leercurve in dit spel is steil. Een spel enkel voor die-hard gamers !
Dit spel is geschonken door Eagle Gryphon Games en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 60 - 150 (als je het spel kent), tot 4-5 uur de eerste keer.
Reacties
Een reactie posten