Baron Voodoo

Baron Voodoo is bekender onder de naam Baron Samedi. Hij wordt vooral geëerd in de Haïtiaanse variant van Voodoo, Vodau. De godsdienst vereert één god, maar kent ook 401 loa's, oftewel 'geesteswezens'. Baron Samedi is de loa van de dood. Ter ere van Baron Samedi, worden ieder jaar van 30 oktober tot 3 november feesten gehouden.

Tot zover de achtergrond achter dit abstracte spel voor 2 tot 4 personen. Gedurende dit spel kruipen de spelers in de huid van een loa. Elke loa heeft speciale krachten die ze aan het begin van hun beurt kunnen gebruiken. Van het verplaatsen van een rij dobbelstenen, tot het omwisselen van twee dobbelstenen. Indien ze dit wensen, kunnen ze ook de kracht van een andere loa aan tafel gebruiken. Hiervoor dienen ze echter wel een offer te brengen. Als de speler al dan niet de kracht van de loa gebruikt, dan komen ze aan de volgende stap in hun beurt. Namelijk het vangen van een dobbelsteen op het speelbord. Dit doet men door met een dobbelsteen van de eigen kleur over een andere dobbelsteen heen te springen. Maar men dient wel op te letten, want als er drie dobbelstenen op elkaar staan, dan is deze kolom vol. Kan men op de juiste wijze over een dobbelsteen heen springen, dan wordt die dobbelsteen gevangen.

De laatste stap van de beurt geeft de speler verschillende mogelijkheden.
- Als het een dobbelsteen van de eigen kleur is, dan ontvangt de speler een offertoken.
- De speler mag een offer brengen, om een dobbelsteen van zijde te doen veranderen.
- Het effect van de dobbelsteen mag uitgevoerd worden.
- Een speler mag twee offers brengen om nog een beurt uit te voeren.
- Een speler kan gevangen dobbelstenen overhevelen naar de spirituele wereld om zo punten te verdienen.

Afhankelijk van het aantal spelers, wordt tot een bepaald aantal punten gespeeld. Hierna volgt de eindtelling. Indien een speler geen dobbelsteen kan vangen tijdens zijn beurt, dan ligt hij uit het spel. Zoals wel vaker het geval is, wint de speler die aan het einde de meeste punten heeft.

Baron Voodoo is een spel dat ons aangenaam wist te verassen. De regels zijn vrij eenvoudig, maar het spel op zich is redelijk tactisch te noemen. Laat de Franse tekst op de doos jullie zeker niet afschrikken. In de doos hebben wij de Engelstalige regels voorzien.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 45min

Baron Voodoo werd geschonken door Yoka by Tsume  en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.

Reacties

Populaire posts