Awkward Guests

Wie de achterkant van de doos van Awkward Guests leest, denkt meteen aan het spel Cluedo. Maar voordat je de doos dan meteen terzijde legt, bedenk dan dat dit spel Cluedo voor gevorderden is.

Awkward Guests is geschikt voor 1 tot 8 spelers, die elk voor zich als eerste de moord op Mr. Walton willen oplossen. Om dit te doen, wordt gebruikt gemaakt van een geprepareerde set met kaarten. Doordat er in de doos bijna 250 kaarten zitten, zijn er ontelbare mogelijke sets van kaarten samen te stellen. Je kunt dus gerust stellen dat iedere keer dat je dit spel speelt het anders zal zijn.

De spelers starten ieder met 5 kaarten op hand. Vervolgens vraagt de startspeler over twee zaken naar een aanwijzing. Vervolgens bieden de overige spelers kaarten met aanwijzingen aan de startspeler aan door deze gedekt op tafel te leggen en te voorzien van een fiche met daarop de totale waarde van de aanwijzingen. De startspeler kiest dan een stapel met aanwijzingen uit, en geeft de speler waarvan de gekozen stapel is, aanwijzingen terug met een gelijke totale waarde. Op deze manier kunnen de spelers op hun overzicht allerlei dingen aanvinken of afstrepen, totdat zij uiteindelijk weten wie Mr. Walton heeft vermoord, welk wapen daarvoor is gebruikt en wellicht ook niet onbelangrijk, waarom Mr. Walton is vermoord.

De oplettende lezer zal zich misschien bedenken, dat een speler aanwijzingen teruggeeft aan een speler, zodat deze geen nieuwe informatie heeft. Dat klopt inderdaad, maar de speler dient zich wel te bedenken, dat het mogelijk is dat de 'getroffen' speler, mogelijk in een volgende ronde geen informatie meer wil delen met de speler. Op deze manier snijdt hij zichzelf in de vingers.

Ook dienen de spelers rekening te houden met het feit dat de moordenaar wellicht liegt. Dus de informatie die de moordenaar geeft is niet juist op dat moment. Als men complexere zaken speelt, dan is er bovendien nog de kans, dat de moordenaar een medeplichtige heeft. Men heeft dan dus meerdere liegende verdachten, wat het allemaal nog moeilijker maakt om tot een juiste oplossing van de zaak te komen.

In het spelregelboek zijn vele sets met kaarten voor verschillende zaken voorgedrukt. Voor wie dat nog niet genoeg is, is er ook een app beschikbaar waarmee nog veel meer zaken kunnen worden gespeeld.

Het mag duidelijk dat Awkward Suspect een spel is, waarbij men goed dient te deduceren en verbanden te leggen. Voor wie hiervan houdt, is dit spel een topper in zijn genre.

Aantal spelers: 1-8
Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Speelduur: 75 minuten

Dit spel is vanaf december te spelen bij het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door TL Games

Reacties

Populaire posts