Hacienda (2e editie)

In Hacienda kruipen de spelers in de huid van Argentijnse boeren. Iedereen probeert met zijn stuk land op de pampa’s zo veel mogelijk geld te verdienen. Het leven van een Argentijnse boer is niet eenvoudig en veel keuzes dringen zich op.


Het is aan jou om te bepalen met welke acties je aan de slag gaat. Zo kan je investeren in nieuw land, zoveel mogelijk gewassen proberen te oogsten, je vee verkopen op de verschillende markten, haciënda’s bouwen en waterpartijen aanleggen. Keuzes genoeg in dit leuk familiespel, en als toemaatje zijn er ook vier verschillende speelborden. Op elk speelbord zijn de pampa’s, markten, waterplaatsen en landvelden anders verdeeld. Spelboord D is geschikt voor 2 spelers en is met de extra aanvullende regels perfect om met 2 de absolute fun en strategie in dit spel naar boven te halen.


Het spel is ontworpen door Wolfang Kramer. En wie zijn spellen kent (oa El Grande en Maharadja) weet dat er altijd uitstekende spelmechanismes gebruikt worden. Je hebt als speler in een beurt slechts 3 acties en een goede planning en afweging hierbij is cruciaal. Een zeer leuk element is dat er slechts op 2 tijden een puntentelling volgt. Met name de stapel dierkaarten wordt in het begin van het spel geschud in twee gelijke helften. Zodra stapel 1 op is worden de punten verdeeld en op het einde van stapel 2 nogmaals. Als je tactisch speelt kan je een telronde nog uitstellen en zorgen dat je nog kan bouwen, vee uitbreiden, vlak voor de puntentelling komt.

Je krijgt punten voor het aantal markten dat je hebt bereikt, voor alle landtegels waarvan de lengte minstens 3 landtegels bevat, voor alle fiches die naast een watertegel liggen, voor elke dier en landschapsfiche die deel uitmaakt van een keten waarop een haciënda staat en voor elke 10 peso in je bezit. Vermits je op zoveel verschillende manieren punten kan verzamelen ga je ergens moeten kiezen waarvoor je gaat en zorg ervoor dat je je acties goed besteed.

Voor de acties kan je kiezen uit volgende mogelijkheden:

· Een land of een dierkaart kopen.
· Een landtegel claimen. (dit doe je door een eigen landschapstegel van je kleur op het speelbord te leggen met het zelfde type landschap)
· Een dierfiche van jouw kleur op het speelbord leggen. (deze diertegel moet ofwel grenzen aan een landtegel van je kleur of aan een andere dierfiche van het zelfde type van jouw kleur)
· Koop een watertegel uit de voorraad en leg deze op het speelbord.
· Koop een haciënda en zet deze op een dierenfiche of op een landfiche van je kleur.
· Leg een oogstfiche op een landfiche van je kleur op het speelbord.

Vergeet niet te kijken naar de andere spelers, want hun acties kunnen jouw plannen serieus overhoop halen. Ben jij de geschikte Argentijnse boer die met spanning en tactiek je velden tot de meest winstgevende maakt?

Dit spel werd geschonken door White Goblin Games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Hacienda is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 60 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts