Vault of Dragons


Laten we eerst een misverstand vermijden: de 'dragons' waarvan sprake in de titel zijn niet de draken die onschuldige prinsessen opjagen. Dit refereert gewoon naar de munteenheid in de spelwereld, een beetje zoals dubloenen bij ons. Het zit namelijk zo: in een ver verleden is een corrupte heerser met de schatkist gaan lopen waarna hij ze heeft verborgen, diep in de donkere gewelven onder de stad. De geruchten gaan dat deze schat daar nog steeds ligt te wachten op een dappere avonturier. Vier verschillende fracties proberen nu een gezelschap uit te rusten, bestaande uit krijgers, tovenaars en dieven, om dit labyrint te bedwingen en als eerste de schatkist te veroveren.

Vault of Dragons speelt zich af in het stadje Waterdeep, een befaamde locatie voor wie bekend is met het Dungeons & Dragons universum. Het speelveld bestaat uit een rooster van 12 locaties, die elk een eigen actie aanbieden, en een portaal vanwaar de expedities naar de onderaardse kamers vertrekken. Een ronde bestaat uit 4 fases. In de eerste fase mogen alle spelers om en om 5 acties doen. De mogelijkheden zijn: goud nemen, volgelingen inhuren, volgelingen bewegen, de locatieactie gebruiken, je unieke actie gebruiken of vechten op een locatie. De tweede fase is de inkomstenfase. Elke locatie die je controleert levert dan iets op. De derde fase is de geruchtenfase, waarbij schatkaarten en magische items aangeboden worden. De speler die tijdens de actiefase de meeste geruchten heeft opgevangen mag als eerste kiezen. De laatste fase is een opkuisfase. Hier worden een aantal zaken hersteld voor de volgende ronde.


Het hoofdelement van het spel, naast het opbouwen van je gezelschap, is het doorzoeken van de kerkers. Dit is de actie van het portaal. Je moet hier eerst een toegangskost betalen, te kiezen uit 3 opties (goud, magische items of geruchten). Daarna verzamel je je gezelschap en onthul je de tegenstand van de actieve kerker, gekenmerkt door een doelwaarde. Nu mag je de dobbelstenen werpen naargelang de samenstelling van je gezelschap (een tovenaar geeft bvb recht op een d12). Je hebt daarna kans om je resultaat te verbeteren door allerlei middelen. Dan kies je één aanvalstype, gewoonlijk dat met het beste resultaat. Als je de doelwaarde haalt, mag je het schatkaartje houden en de buit opstrijken. Maar pas op: je kan ook manschappen verliezen, zeker als je al schatkaartjes in je bezit hebt. Wanneer iemand 3 schatkaartjes heeft bemachtigd, mag hij de'vault' openen waarna de eindrush naar de grote schatkist kan beginnen. Wie deze als eerste weet te veroveren wint het spel.

Natuurlijk zijn er nog veel meer aspecten aan dit spel. De locaties zijn bvb tweezijdig en kunnen omgedraaid worden; er kan ook in de stad gevochten worden voor controle; wie de meeste geruchten verzamelt wordt startspeler; er is een stadswacht die voor- of nadelig kan werken; en nog tal van andere details die het spelverloop kruiden.

Vault of Dragons is een combinatie van enerzijds het tactisch gebruik van de locaties om je gezelschap uit te bouwen en anderzijds een dobbelspel in de klassieke D&D stijl. De presentatie is zeer goed, met prachtige miniatuurtjes voor de huurlingen. De mix van verschillende klassen laat veel variatie toe, en de regel om slechts 1 klasse als uiteindelijke aanval te selecteren is een interessante keuze. De strijd in de dungeon voelt wel een beetje abstract aan: waartegen vecht ik eigenlijk? Vermoedelijk was dit een design keuze om het concept binnen de perken te houden. Vault of Dragons is dan ook geen dungeoncrawler pur sang, maar legt de nadruk meer op de planning en tactische timing.

Dit spel werd geschonken door Gale Force 9 / Battlefront en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 90 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts