Stingy

Onze vrienden van Play this one hadden dit jaar op de beurs in Essen 2 nieuwe spellen om aan het publiek te presenteren. Een eerste is Revoltaaa, die we jullie later voorstellen, maar starten doen we met deze Stingy, van niemand minder dan Reiner Knizia.


Het leven van een piraat kan soms hard zijn. Het is al lastig om een buit te veroveren, laat staan om het gelijkmatig te verdelen. Maar als je de andere piraten te slim af kunt zijn door je verstand goed te gebruiken en je ruilvaardigheden optimaal te gebruiken, zal je hoogstwaarschijnlijk met de meest waardevolle buit over blijven.

Stingy is een interactief tegel spelletje waarbij je de buit - bestaande uit rum, papegaaien, geld, diamanten en piratenvlaggen - gaat ruilen. Op de vlaggen na komen alle tegels in 4 kleuren, met 3 tot 6 tegels van elk voorwerp in die kleuren. De piratenvlaggen zijn enkel in het zwart beschikbaar. Of heb jij misschien al eens een roze piratenvlag met doodskop gezien ?
Elke speler start met 6 willekeurig getrokken tegeltjes uit de gedekte voorraad in het midden van de tafel. Je kan ook opteren om de buidel hiervoor te gebruiken. Tijdens een beurt ruil je tegels met een andere speler en daarna mag je 1 tot 2 tegels trekken en aan je verzameling toevoegen.


Als je ruilt, kies je een tegenstander en neem je alle tegels van 1 groep waarvan het symbool en de kleur overeen komt. Die mag je aan je verzameling toevoegen. Elke groep heeft een waarde, en meestal is 1 tegel 1 punt waard, 2 tegels 3 punten, 3 tegels 6 punten en zo gaat het telkens verder. In ruil mag de tegenstander 1 of meerdere groepen van jou nemen, waarvan de totale waarde tot evenveel waard is als je zelf genomen hebt. Als het niet mogelijk om op deze manier groepen van tegels te nemen mag de tegenstander groepen tegels nemen met een lagere totale waarde, of jou vragen om groepen te geven die meer waard zijn. In dat geval mag je zelf kiezen welke groepen je geeft.


Heb je alle tegels in een groep verzameld, plaats je die tegels gedekt aan de kant. Die kunnen ze je al niet meer afnemen. Nadat de laatste tegel getrokken is krijgt elke speler nog 1 speelbeurt. De spelers scoren punten voor alle volledige groepen die ze verzameld hebben. In het doosje vinden we ook nog spelregels voor 2 spelers, waar er dan een ghost-speler zal meedoen.

Dit spel werd geschonken door Play this One en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 50 minuten

Reacties

Populaire posts