Champions of Midgard

Bij Thor! Trollen aan de poort, draugir in de bossen en allerlei andere gore monsters die de plundertochten naar verre kusten onveilig maken. Welke Viking clan zal erin slagen de meeste roem te vergaren door dit gespuis te liquideren en aldus tot kampioen van Midgard gekroond te worden?Champions of Midgard is een worker-placementspel met de klassieke ingrediënten, maar met een extra twist die een kleine geluksfactor introduceert (lees: meer fun en spanning). Om beurt plaatst elke speler een werker op een locatie om de bijbehorende actie uit te voeren. Enerzijds zijn er acties om grondstoffen te verzamelen (hout, vlees, geld) en manschappen te verwerven (zwaardvechters, speermannen en bijlvechters), anderzijds zijn er acties om te strijden tegen monsters, waarmee de eigenlijke roem (en punten) verdiend kan worden.

Dit vechten vereist het inzetten van manschappen, voorgesteld door dobbelstenen. Een aanvalsworp levert een aantal hits op, en als dit voldoende is om het monster te doden is de buit onmiddellijk binnen. Anders volgt een nieuwe vechtronde tot het monster geëlimineerd is, of de eigen manschappen verslagen zijn (het monster deelt namelijk ook klappen uit). Maar opgelet: sommige monsters zijn onkwetsbaar voor bepaalde wapens, dus je zal je strijdmacht deskundig moeten samenstellen.


Daarnaast zijn er nog enkele leuke vondsten die de gevechten interessanter maken. Wanneer bv. niemand tegen de trol vecht, krijgt elke speler een blaam, wat op het einde strafpunten oplevert. Als er wel iemand de trol trotseert en wint, mag hij een blaam fiche afleggen en bovendien een blaam ,fiche aan een andere speler geven. Ook de overzeese expedities kennen een extraatje: hier moet vlees meegegeven worden om de strijders onderweg te voeden. Bovendien moet, vooraleer het monster daar aangepakt kan worden, een reisgebeurtenis opgelost worden. Dit kan meevallen, maar ook tegenslaan. Stormen, maalstromen, een schip met twee figuren uit een klein Gallisch dorpje, tot zelfs de Kraken in eigen persoon kunnen de reis danig beïnvloeden zodat mogelijk niet alle manschappen heelhuids de overtocht halen. Reken daarbij dat de capaciteit van elk schip beperkt is, dus plannen en inschatten is ook hier belangrijk.


Om de keuzestress nog te doen toenemen zijn er bovendien andere meer logistiek georiënteerde acties. Een markt, het verwerven van een extra werker, roem kopen, jagen op voedsel, privéschepen bouwen; dit zijn nog maar enkele van de opties.


Verder zijn er nog talrijke details die Champions of Midgard net dat tikkeltje meer geven: de speciale eigenschap van elke Viking clan, de rune kaartjes waarmee je het spel kan manipuleren, de cumulatie van grondstoffen, de mogelijkheid om roem op te offeren om een slechte worp te herdoen, … Kortom, veel mogelijkheden en dus ook veel dilemma’s om tot de beste tactische keuze te komen.

Na 8 ronden eindigt het spel, waarna een finale telling volgt. Punten scoor je op verschillende manieren: setjes van monsters die je verslagen hebt, runen, het al of niet vervullen van je lot (doelkaart), je privéschip, ongebruikte roem en geld. Op dit moment worden ook je blaam fiches in strafpunten omgezet, en daarna is de winnaar bekend.


Wie graag eens in de huid van een onversaagde Viking wil kruipen om monsterlijke gedrochten te bevechten, zal in Champions of Midgard zeker zijn gading vinden. Het is een toegankelijk worker-placementspel geworden met een hoge fun factor, geschikt voor de hele familie.

Dit spel werd geschonken door Grey Fox Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Champions of Midgard is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 60 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts