Gouda Ganoven

Je zou denken dat dit spel zich afspeelt in de gelijknamige stad bij onze noorderburen, maar niets is minder waar. Het heeft nog wel met kaas te maken: je moet namelijk er zoveel mogelijk van verzamelen.


De stukken kaas worden willekeurig in 4 verschillende kamers 'geworpen' op het speelbord.  Dit is de eerste fase van de 7 die er per ronde zijn.  Er kunnen zo verschillende stukken kaas in 1 kamer liggen, en geen in een andere kamer. In fase 2 trekken alle spelers 3 speelkaarten van de stapel. Ze hadden er al 4 kaarten (met de kamers zelf) op hand, dus nu hebben ze er 7 vast. In fase 3 sluip je het huis binnen. Je zal nu de kamer moeten kiezen, en of je je rat van wapens gaat voorzien of niet.


De wapens - er zijn er zo'n 40-tal - hebben een sterkte van 1 tot 20. Deze wapens zullen beslissen wie de kaas krijgt indien er nog ratten op jou stukje kaas azen. Verder zijn er nog vallen die je rivalen schade kunnen toebrengen. En de kaaskaarten leveren extra kaas op. In fase 4 ga je spioneren. Beurtelings mag je 1 kaart van een tegenstander omdraaien. Maar opgelet voor de vallen hier !


In fase 5 spelen de spelers een open kaart vanaf hun hand als ze dat willen, om toch nog een extra wapen, kaaskaart of actie te spelen. In de voorlaatste fase zal er gevochten worden om de kaas. Alle kaarten worden omgekeerd. Als er teveel ratten voor een stukje kaas zijn, zal er gevochten worden.  Indien er genoeg kaas is, is er geen enkel probleem.


In de laatste fase krijgen de spelers die kaas konden nemen een nieuwe rat. De kaarten komen op de aflegstapel, behalve de ongebruikte kaarten op hand. De startspeler schuift door en de volgende ronde kan gestart worden.

Dit spel werd geschonken door Steffan Heller en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 3-6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20-40 minuten

Reacties

Populaire posts