Allemaal stekeltjes

 


Vallende bladeren maken de bossen in de herfst op hun mooist, en dat vinden niet alleen de talrijke wandelaars leuk… Ook de bosbewoners zijn enthousiast over hun nieuwe kleurrijke bodembedekking. Zo ook de jonge egels, op zoek naar een nieuw spelletje : een verkleedpartij ! Snel springen ze in de bladerhoop en beginnen te zoeken. Welke egel scoort het snelste een hoopje bladeren in zijn lievelingskleur, decoreert er zijn stekels mee en is de best verklede egel van het hele bos ? 

Allemaal stekeltjes is een kleurrijk geheugen- en zoekspel geschikt voor 2 tot 4 spelers, vanaf 3 jaar. Het spel is dus ook geschikt voor onze kleinste leden, en zal met zijn schattige 3-D egeltjes ongetwijfeld meteen hun aandacht trekken. Deze egeltjes vereisen (voor het eerste spel) natuurlijk wat montagewerk van een volwassene, maar op een paar minuutjes zijn de vier egels in elkaar gepuzzeld. Eenmalig, want de handige speldoos voorziet voldoende plaats voor geassembleerde egels netjes op te bergen. 


 
Iedere speler kiest een egel met een bril in zijn favoriete kleur (oranje, roze, blauw en geel) en plaatst deze voor zich op de tafel. Alle egels worden elk spel gebruikt, ook al zijn er minder dan vier spelers. De overgebleven egels fungeren als ‘reserve’. Elke egel kan zeven blaadjes in zijn stekelvacht dragen. Alle blaadjes zijn groen, maar beginnen aan de uiteindes hun herfstkleuren te etaleren. De eerste speler die erin slaagt zeven blaadjes in zijn kleur te verzamelen, wint het spel. Maar opgelet, herfst betekent onstuimig weer, en als de wind komt opzetten vliegen de blaadjes alle kanten op !


Het kind dat het vaakst helemaal onder de bladeren thuiskomt is de startspeler, ieder speelt om beurt en gooit met de dobbelsteen. Levert de worp het blaadjessymbool op, dan mag de speler zonder te kijken in de blaadjeszak grabbelen. Het gevonden blaadje wordt vervolgens aan alle spelers getoond. Heeft een van de twee uiteindes van het blad de juiste kleur (de kleur van de bril) ? Dan mag de actieve speler het blaadje in de vacht van zijn egel plaatsen (met de juiste kleur naar boven). Toch niet de juiste kleur ? Jammer… Kies één van de twee egels van wie de bril dezelfde kleur heeft als het blaadje. Heeft deze egel een eigenaar ? Dan mag deze speler het blaadje zelf plaatsen. Past het bij de reserve-egel ? Dan plaats je het blaadje willekeurig in zijn vacht. 

Gooit de speler het dubbele blaadjessymbool, doet hij hetzelfde met twee blaadjes. Dobbel je een wolk ? Dan komt de wind opzetten, en neemt een blaadje met zich mee: de speler kiest een blaadje van een andere egel (van een andere speler of de reserve-egel) en mag het, indien het de juiste kleur heeft, naar zijn egel laten waaien. Oplettendheid doorheen het spel is dus geboden, zodat je steeds weet waar de juiste blaadjes voor het grijpen liggen. Toch iets verkeerd onthouden en past de kleur van het gekozen blaadje toch niet ? Dan krijgt de medespeler/reserve-egel van die kleur het blaadje.  

Kan (of wil) de speler geen blaadjes laten overwaaien, dan kan er eveneens (blind) een blaadje uit de blaadjeszak genomen worden. Hierna is de volgende speler aan de beurt. Van zodra een egel volledig bedekt is met de blaadjes van zijn kleur (7 blaadjes) stopt het spel. Deze egel is de verkleedkampioen en wint het spel ! 


Een snel spel aangepast aan het doelpubliek, en met de gekende HABA-kwaliteit: kleurrijk artwork, 3-D egeltjes, korte instructies waardoor Allemaal Stekeltjes meteen gestart kan worden. En met een spelduur van 10 minuten nodigt het meteen uit voor een nieuw rondje ! Een leuke extra: HABA weet hoe enthousiast het er soms bij spelende kinderen aan toe kan gaan: ontbreekt er na een paar spelletjes een onderdeel, dan kan je op www.haba.de/Ersatzteile nakijken of nabestelling mogelijk 

Dit spel werd geschonken door HABA en kan vanaf december gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Dit spel is te koop bij het spelmagazijn met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers: 2 - 4

Leeftijd: vanaf 3 jaar

Speelduur: 10 minuten

Reacties

Populaire posts