Flourish

Flourish is het laatste spel uitgebracht door Starling Games, die jullie misschien wel kennen van Everdell of Archmage, allemaal één voor één topspellen. En Flourish kan terecht aan dit rijtje worden toegevoegd. Bij het openen van de speldoos blijkt dat voor je kan starten met spelen, eerst nog een beetje moet puzzelen, en daarmee bedoel ik dat je de spelonderdelen in mekaar moet puzzelen. Na een dik half uur zaten alle 3D spelonderdelen in mekaar : mooi zo, een gratis puzzelspel om te starten.


De spelers starten het spel met 6 handkaarten. Ze kiezen uit die 6 kaarten 1 kaart om zelf te spelen die gedekt voor hen in hun tuin komt te liggen. 1 andere gedekte kaart schuif je door aan de speler links van je, en één kaart aan de speler rechts van je. In het geval van 2 spelers, wissel je 2 gedekte kaarten met mekaar. Nu draaien de spelers hun gespeelde kaart open, en trekken ze een nieuwe kaart van de stapel, zodat ze terug 6 kaarten op hand hebben. Dit wordt herhaald totdat de spelers 3 kaarten op rij in hun tuin hebben liggen. Dit is het einde van de eerste ronde, en iedereen scoort punten voor zijn persoonlijke rij kaarten. Heel dit stuk zal herhaald worden totdat de spelers 4 rondes gespeeld hebben, of tot er 12 kaarten in de tuin liggen. Daarna worden alle kaarten die op het einde van het spel punten opleveren, geteld worden. Je punten kan je bijhouden op een fancy bordje met 3 roterende schijfjes.

De kaarten hebben symbolen die één van de 5 verschillende planten voorstellen, en ze kunnen ook symbolen bevatten die tuinornamenten voorstellen. De kaarten die punten opleveren op het einde van een ronde of op het einde van het spel, hebben vaak te maken met het aantal plant-of-ornament symbolen die je in je tuin hebt liggen. Er zitten echter ook kaarten bij die punten opleveren voor dingen die in de tuin van je buren ligt. Andere kaarten zullen dan pas punten geven als je van een bepaald symbool er meer hebt dan je buren.

De tactiek die je in dit spel onder de knie moet krijgen is beslissen welke kaarten je in je tuin gaat spelen, en wanneer je die gaat spelen. Daardoor is dit spel te beschouwen als een vlot familiespel met niet al te moeilijke regels, en de veelspeler zal er zeker ook zijn plezier aan kunnen beleven door zoveel mogelijk punten trachten te scoren als mogelijk is. Het spel is speelbaar met 7 personen, en het mooie daaraan is dat dit de speelduur niet zal beïnvloeden. Enkel de puntentelling zal eventjes langer duren.

Flourish kan je tegen mekaar spelen, maar er is ook een samenwerkingsmodus. Speel je tegen mekaar, let je op de tuin van je buren om te zien of je kaarten kunt spelen die jou punten opleveren door zaken die bij hun in de tuin liggen. Je zult dan ook geen kaarten doorspelen aan hen die ze veel punten kunnen opleveren. Het zal echter vaak gebeuren dat, als je een slechte kaart doorspeelt, die de volgende ronde terug naar jou gaat komen. Bij het coöperatief spelen zullen de spelers proberen om de maximum score van elke tuin zo hoog mogelijk te krijgen. Met andere woorden, ga je kaarten aan je buren doorgeven waarmee ze flink kunnen scoren. 

Standaard zitten er een heleboel uitbreidingen bij in het basisspel. De compost variant laat je toe om in elke beurt een kaart van je hand weg te smijten en 2 nieuwe van de stapel te trekken. Daarnaast is er ook nog de variant met de lintjes. Elke speler krijgt 3 lintjes die elk een plantsymbool heeft. Je scoort 7 extra punten als je op het einde van de spel de meeste symbolen van die plant hebt.

In de solo variant neemt de speler het op tegen een virtuele speler. Het plaatsen van de virtuele speler zijn kaarten zal willekeurig gebeuren, dus het zal niet echt een uitdaging worden om hem te verslaan. De uitdaging zit in het feit dat jou score minus zijn score wordt berekend, en het de bedoeling is hier een zo hoog mogelijke score aan over te houden.


Nog een exta uitbreiding is de Friends & Follies uitbreiding. De Friends bestaan uit een stapel kaartjes met daarop verschillende dieren, die een conditie aangeven waaraan je moet voldoen om op het einde van het spel extra punten te scoren. Elke speler krijgt 2 van deze Friends kaarten, maar je mag er maar 1 verzilveren. Deze kaarten blijven geheim tot de puntentelling. De meest in het oog springende uitbreiding is toch wel de Follies. Dit bestaat uit 5 keer een 3D ornament voor elke speler met de 5 verschillende symbolen erop. Op het einde van een ronde mag je deze ornamenten op je kaarten plaatsen, tenminste als het symbool van het ornament overeenkomt met het symbool van je kaart. Hiermee scoor je 2 extra punten voor elk identiek symbool dat op de aangrenzende kaarten staat. Leuk detail: als je een ornament op het einde van het spel niet geplaatst hebt, krijg je 5 strafpunten. Met deze Follies uitbreiding krijgt het spel een andere dimensie en zal je nog iets steviger moeten nadenken hoe en wanneer je de kaarten gaat leggen. Een belangrijke aanpassing bij het gebruik van de Follies uitbreiding is, dat je de 3 laatste kaarten niet op de onderste rij moet plaatsen, maar dat je die links, rechts of boven de reeds gelegde kaarten mag plaatsen. Hierdoor kunnen je ornamenten nog meer punten scoren.

Wederom een topspel van Starling Games dat zeker is aan te raden. Speel je een allereerste keer, raden we je aan om zonder uitbreiding te starten om zo de basis onder de knie te krijgen. Geleidelijk aan kan je uitbreidingen toevoegen, waar bij de Follies uitbreiding onze favoriet was.

Dit spel is geschonken door Starling Games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1-7
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts