New York Zoo

New York Zoo is het nieuwste spel dat uitgebracht werd door Feuerland Spiele (& Capstone Games), die jullie wel bekend zullen zijn van onder andere Terra Mystica. Dit tegel-leg-spel is van de hand van Uwe Rosenberg, die nog wel andere tegel-leg-spellen op zijn palmares heeft staan, zoals Patchwork en Cottage Garden.

De spelers gaan elk een eigen dierenpark bouwen, en daarvoor krijgt iedereen een eigen speelbord met daarop een lege dierentuin afgebeeld. Elk dierenpark ziet er ietsjes anders uit, dat is afhankelijk van de spelersvolgorde. Op die speelborden staat dan ook duidelijk de hoeveelste speler je bent in de ronde.
De dierenparken zijn nu nog onbewoond, maar het is dus de bedoeling dat je je park gaat volbouwen met tegels of dierenverblijven. De speler die als eerste heel zijn park vol heeft kunnen bouwen, is de winnaar van het spel.

Er zijn 5 verschillende dieren als houten figuurtjes beschikbaar : flamingo's, pinguïns, poolvossen, kangoeroes en stokstaartjes. In het midden van de tafel komt een langwerpig spelbord te liggen. Op de startplaats komt een olifant te staan. Met deze olifant gaan de spelers rond het spelbord bewegen, en je mag de olifant telkens tot maximum 5 stappen ver verplaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld op een vakje belanden waar 2 dieren staan afgebeeld. In dat geval mag je die 2 dieren uit de voorraad nemen en op je huisjes in je park plaatsen, tenminste als je vrije huisjes hebt. Heb je 1 of beide dieren al op een tegel in je park staan, mag dat die bij op die tegel zetten.


Een andere mogelijke stopplaats van de olifant zijn de verschillende groene park tegels. Die hebben allerlei rare tetris-achtige vormen. Stop je de olifant hier, mag je de bovenste tegel nemen van die stapel en op je dierenpark plaatsen. Daarbij mag deze tegel niet een andere tegel overlappen, of mag deze ook niet buiten het park komen. Eenmaal de tegel geplaatst, mag je de tegel niet meer bewegen. Bij het plaatsen van de tegel op je park, ben je wel verplicht om er een dier op te plaatsen, die stond te wachten in 1 van je huisjes als reserve, of die neem je van een andere tegel. Let op, de tegels mogen niet leeg zijn : er moet altijd 1 dier aanwezig zijn. De diersoorten worden ook niet gemengd op de tegels, dus vossen horen bij vossen, kangoeroes bij kangoeroes.

Tijdens het bewegen van de olifant, komt deze regelmatig over een gebied dat aangeeft dat een bepaalde dierensoort gaat voortplanten. Dit wil zeggen dat als bijvoorbeeld de pinguïns gaan kweken, en je hebt minstens 2 pinguïns in 1 verblijf staan, dat je daar een derde pinguïn mag bijplaatsen. Heel je dierentuin kan zo maximaal 2 nieuwe dieren ontvangen per keer. Zodra een tegel volstaat met dieren van 1 soort, wordt de tegel leeg gemaakt, en mag je een attractietegel naar keuze nemen om in je park aan te puzzelen. De spelers die als eerste daarin slagen, hebben de keuze uit grotere attracties, waardoor hun dierenpark sneller vol zal geraken. Er is een grote kans dat je de kleinste tegel ter grootte van 1 vierkantje nodig gaat hebben om je park vol te krijgen.

Kort samengevat bestaat een spelbeurt uit : 1. Beweeg de olifant. 2. Voer de actie uit (dieren nemen of tegel plaatsen). 3. Controleer of er een tegel vol is.

New York Zoo is een typisch vlot familiespel waarmee toch wel wat strategie gepaard gaat. Je zult verschillende keuzes moeten maken en op voorhand de zaken goed moeten inplannen. En dan komt er nog bij dat je jou beste puzzel kunsten mag boven halen. Een spel ideaal voor beginnende spelers, maar vast en zeker ook voor de veelspelers.

Dit spel is geschonken door Feuerland Spiele en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten


Reacties

Populaire posts