SCAPE


Het is 1943. Een groep geallieerde ontsnappingsspecialisten worden overgeplaatst naar het nieuwe, speciaal voor hun gebouwde, Duitse krijgsgevangenenkamp Stalag Luft Nord. Dit kamp werd uitgerust met de nieuwste technieken om ontsnappen onmogelijk te maken. Op de dag dat de gevangenen arriveren, worden de eerste ontsnappingspogingen al ondernomen. Deze mislukken jammerlijk, maar al snel worden er nieuwe plannen gesmeed om aan de terreur van de Gestapo te ontsnappen. De gevangenen bedenken om een tunnel te maken onder het hek van de gevangenis door. Als de grote dag van de ontsnapping daar is, zal al snel blijken of de tunnel lang genoeg is. 

Menigeen zal het bovenstaande verhaal bekend in de oren klinken. Een van de bekendste films over de Tweede Wereldoorlog is gebaseerd op dit waargebeurde verhaal. We hebben het inderdaad over The Great Escape. De Spaanse uitgever GDM vond dit ook een interessant verhaal, en baseerde het kaartspel SCAPE op het verhaal.

Afhankelijk van het aantal spelers worden de rollen van RAF, USAF & Gestapo verdeeld onder de spelers. Hun identiteit houden ze voor elkaar geheim gedurende het spel. Iedere speler krijgt vier kaarten op hand en vervolgens wordt er willekeurig een startspeler gekozen. 

De speler die aan de beurt is, speelt één kaart of past. Een kaart kan op twee manieren worden gespeeld.

  1. Gesloten. Op de achterzijde van de kaart is een deel van de tunnel te zien, met daarop een letter. Samen vormen deze het woord SCAPE. De kaart wordt op de stapel gelegd met de overeenkomstige letter. Op de voorzijde staat vermeld welke identiteit de graver van dit deel van de tunnel heeft, maar deze blijft geheim voor de overige spelers. 
  2. Open. Op de voorzijde van de kaart, staat de identiteit van de persoon en een actie die deze uit kan voeren. Er zijn verschillende acties mogelijk.
    • Iedere speler geeft één kaart door aan de speler naast hem in de richting van de pijl
    • Iedere speler legt één kaart af
    • Leg één gespeelde tunnelkaart af en leg deze open voor je neer
    • Bekijk in het geheim de identiteit van een medespeler
    • Leg twee gesloten tunnelkaarten open in het midden van de tafel
Als een speler zijn kaart heeft gespeeld, vult hij zijn hand weer aan tot vier kaarten indien dat mogelijk is.

Het spel is afgelopen als alle kaarten zijn gespeeld. Op dit moment worden de bovenste tunnelkaarten opengedraaid.

Het spel wordt door de Gestapo gewonnen als de tunnel niet compleet is (niet alle vijf de letters zijn geplaatst) of als er minimaal één kaart met de identiteit van de Gestapo open is gedraaid.

Is de tunnel voltooid én niet ontdekt door de Gestapo, dan wordt gekeken welke identiteit (RAF of USAF) het meest is vertegenwoordigd. De groep met de meeste vertegenwoordigers wint. Bij een gelijke stand, wordt de overwinning gedeeld. 

SCAPE is een solide spel dat niet snel zal vervelen en wat eenieder zeker graag zal meespelen. Helaas zal het ook niet snel uitnodigen om spontaan op tafel te leggen. Daarvoor is het allemaal net wat te eenvoudig en duurt het, zelfs met een speelduur van slechts 20 minuten, te lang. 

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

SCAPE is geschonken door GDM Games




Reacties

Populaire posts