Feierabend

Feierabend is het nieuwste spel van de man met het groene haar, oftewel Friedemann Friese. In dit spel heeft de speler de controle over maximaal 7 arbeiders. Het enige doel van die arbeiders is om zoveel mogelijk te ontspannen na het werk. Maar helaas valt dat niet mee, want zij dienen 70 uur in de week te werken, worden slecht betaald en bovendien maakt hun baas verschil in het salaris voor mannen en vrouwen. En alsof dat nog niet genoeg is, het is niet toegestaan om op vakantie te gaan.

De eenvoudigste manier om wat te ontspannen is door te gaan sporten of vissen in het park. Dit kost immers niets. Of je gaat na het werk een drankje nemen in de bar. Maar helaas kost dat wel geld, net zoals een bezoekje aan het pretpark of uit gaan om een partner te zoeken. En zoals gezegd, is geld schaars. Voordat je er erg in hebt, is al je geld op, en dien je een tweede baantje te nemen in de bar. Maar ja, een tweede baantje is alles behalve ontspannend en levert alleen maar meer stress op. 

Het is dus zaak om betere arbeidsomstandigheden te creƫren. Meer salaris en meer vrije tijd bijvoorbeeld. De beste manier om zoiets af te dwingen is door te staken. Stapje voor stapje worden zo de verschillen tussen de geslachten kleiner, dienen de arbeiders minder uren per week te werken en krijgen ze beter betaald. En als er voldoende gestaakt en onderhandeld wordt, dan is er plotseling ruimte voor de ultieme ontspanning. Vakantie!

Feierabend is, hoewel de uitgever het zelf een after-worker placement spel noemt, een klassiek worker placement spel. De spelers sturen hun arbeiders erop uit om te gaan ontspannen en voeren de bijbehorende actie uit. Nadat alle arbeiders aan het ontspannen zijn, is het tijd om weer terug naar de fabriek te gaan. En in dat laatste zit de grootste twist in het spel. Want het opnieuw aan het werk gaan levert veel stress op en daardoor gaan er zuurverdiende ontspanningspunten verloren. In het begin van het spel, zal je door het verliezen van ontspanningspunten zo ver terugvallen, dat het stressniveau van je arbeiders zo hoog is dat ze enkel en alleen nog naar de kroeg willen om te zuipen. 


Maar langzaamaan zal je merken dat de terugval steeds iets minder wordt en dat het steeds gemakkelijker wordt om te ontspannen. Bovendien zal je merken dat op het moment dat een andere speler zijn arbeiders weer naar de fabriek stuurt, er locaties om te gaan ontspannen vrijkomen. Hierdoor wordt het allemaal net weer wat gemakkelijker en kunnen de strategieĆ«n die je bedacht had aan de kant worden geschoven. 

Al met al, is dit wederom een leuk spel van de hand van Friedemann Friese. 

Aantal spelers: 1-6
Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Speelduur: 60 minuten

Dit spel is geschonken door 2F-Spiele en is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke



Reacties

Populaire posts