Kodama 3D
Terwijl de meeste mensen van hun kerstboom genieten, genoten wij van een ander soort boompje met deze Kodama 3D. Inderdaad, in 3D, want bij deze variant van Kodama gaan jullie in 3 dimensies boompjes bouwen. In de doos vinden we meer dan 60 takken met daarop verschillende kleine diertjes die elke een bepaald onderdeel vasthebben, zoals een bloem, paddenstoelen en blaadjes. Daarnaast is er voor elke speler een boomstam voorzien, die zich vertakt in 3 grote takken. De 60 takken worden verdeeld in een bepaald aantal stapeltjes, afhankelijk van het aantal spelers. Elke speler neemt zijn 2 houten mannetjes en deze worden beurtelings op een vrij te kiezen stapel met takken geplaatst.
Bij de start worden de opdrachtkaarten geschud, en elke speler krijgt er hier 3 van. Daar geef je 1 van terug om zo een aflegstapel te vormen, en met deze 2 opdrachtenkaarten ga je van start. Er worden nu 4 opdrachtkaarten van de trekstapel open gelegd. Tijdens de beurt van de actieve speler, verplaatst deze speler zijn mannetje van een stapel met takken naar een andere stapel met takken, maar hij moet zijn mannetje wel in een rechte of diagonale lijn bewegen, zonder over de mannetjes van de andere spelers of zijn eigen mannetje te springen. De plaatst waar het mannetje weggaat, daar mag de speler de bovenste tak nemen en aanbouwen aan zijn boom.
In principe kan je deze tak eender waar aan je boom hangen, maar je zal trachten je opdrachten te volbrengen om punten te scoren. Daarbij zal je boom ten alle tijden moeten blijven recht staan. Bouw je dus te veel takken aan 1 kant, kan je boom omvallen, en dan moet je een andere plaats voor je nieuwe tak kiezen. Bouw je een tak aan, en is zowel de Kodama als het kleine diertje op deze tak verschillend van de tak waar je wil aanbouwen, mag je een nieuwe opdrachtkaart kiezen uit de 4 open kaarten. Je hebt ook de keuze om een kaart van de stapel te trekken in plaats van 1 van de 4 open te kiezen. Hoe meer opdrachtkaarten je hebt, hoe meer kans je hebt om punten te scoren. Opdrachtenkaarten die niet vervuld zijn, leveren geen strafpunten op.
Enkele voorbeelden van opdrachten zijn : zorg ervoor dat je op alle 3 de basistakken van je boom een blauwe Kodama hebt zitten. Of bouw aan je boom ergens een tak met 2 paddenstoelen na mekaar. De opdrachten die de meeste punten opleveren zijn diegene waar je 4 dezelfde Kodama's na mekaar moet bouwen. Andere opdrachtkaarten geven punten als het uiteinde van een tak een bepaald diertje heeft zitten. Het spel gaat beurtelings verder, totdat iedereen 10 takken aangebouwd heeft. Op dat moment mag je nog de 2 takken nemen waarop je mannetjes staan, en na het aanbouwen (er worden bij deze 2 takken geen nieuwe opdrachtkaarten meer genomen) kan men aan de puntentelling starten.
Kodama 3D ziet er erg mooi uit en nodigt uit om te spelen. In eerste instantie is het een heel eenvoudig puzzelspelletje, maar er komt meer tactiek bij kijken dan gedacht. Je kan je tactiek baseren op eerst de takken te bouwen en daarna de juiste opdrachtkaarten te nemen, of om eerst voor een opdrachtkaart te gaan en dan pas takken te bouwen. En dan moet je nog het geluk hebben dat je de juiste takken kunt nemen, want voor je het weet blokkeren de andere spelers je de weg naar de takken die je nodig hebt. Typisch een spel waar zowel jongere spelers als gevorderde spelers spelplezier aan zullen beleven.
Dit spel is geschonken door Indie Board & Cards en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 - 40 minuten
Reacties
Een reactie posten