Kopciuszek

 
Velen van ons zullen opgegroeid zijn met sprookjes. Ik ben er bijna zeker van dat ook het verhaal van Assepoester de revue gepasseerd heeft. Het verhaal van het arme meisje dat slechts goed genoeg is om het huis te poetsen en ook als zodanig behandeld werd door haar familieleden. Totdat ze de mogelijkheid krijgt om met wat kunst en vliegwerk te schitteren op het bal. Dit bekende sprookje staat centraal in dit kinderspel van Granna. Hoewel ik me wel voor kan stellen dat de titel niet direct iets zegt. Dat heeft er misschien mee te maken dat het spel van Poolse makelij is met Poolse tekst voorzien.

Dit kinderspel richt zich echt op onze jongste spelers vanaf vier jaar oud. Het spelconcept is herkenbaar en simpel, memory met een twist. Bij de startopstelling wordt de klok klaargezet en wordt er een vierkant gevormd van gesloten tegels van vijf bij vijf. En dan begint de tijd te tellen. Zou het Assepoester lukken om op tijd te komen voor het bal en belangrijker nog, op tijd weer terug huiswaarts  te keren? Dat moeten de spelers samen voor elkaar zien te krijgen. De actieve speler gooit met de dobbelsteen. Daarop staan drie verschillende symbolen afgebeeld. Namelijk een zandloper, een kookpot en een toverstaf. 

- Met de toverstaf mag je één tegel opdraaien en aan je medespelers tonen. Daarna wordt de tegel weer gesloten. 
- Met de kookpot bekijkt de actieve speler in het geheim een tegel. 
- En ten slotte moeten de spelers samenwerken als er een zandloper gedobbeld wordt. De actieve speler draait een tegel om en de andere spelers overleggen waar de desbetreffende tegel ligt die samen een paar vormen. Om het gemakkelijk te maken, staat er in de bovenhoek afgebeeld met welke tegel er een paar gevormd moet worden. Maar voor degene die het sprookje kennen is het herkenbaar. Combineer de rat met de koetsier, de handschoenen met de jurk enz. Zorg ervoor dat Assepoester als een ware prinses op het bal verschijnt. Maar let op, vergeet niet om na iedere keer dat de zandloper is gebruikt de klok één stap verder te draaien. De spelers hebben het spel gewonnen als alle kaartjes omgedraaid zijn voordat de klok 12 uur heeft geslagen.  

Het spel ziet er ontzettend leuk en kleurrijk uit. Het zal onze jongste spelers wel kunnen bekoren en als ze op de basis uitgekeken zijn, voorziet de doos ook nog in een variant.


Voor de leden voor wie het Pools een beetje roestig is geworden, hebben we de regels voor het basisspel laten vertalen door Google en deze in de doos toegevoegd.



Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Granna



Reacties

Populaire posts