Pendulum

Pendulum is een real-time worker placement spel, en kan je zeker en vast uniek noemen. Elke speler is een machtige nobele, die het tegen mekaar gaan opnemen om de echte heerser van Dünya te worden. De spelers plaatsen hun werkmannen om taken te laten uitvoeren en proberen hun provincies uit te breiden, en dit allemaal in real-time. Hun doel : ver genoeg geraken op de 4 verschillende sporen, die bestaan uit kracht, prestige, populariteit en legendarische prestaties.

In principe is Pendulum een simpel worker placement spel dat zich over 4 rondes zal afspelen. Elke speler start met slechts 2 werkers: 1 grote en 1 kleine. Later in het spel kan je nog 2 kleine werkers bij verdienen, en kan je 1 kleine werker upgraden naar een grote. De grote werker mag je op eender welk vak inzetten, onafhankelijk of dat daar al andere spelers hun werker ingezet hebben. De kleine werker mag je enkel op lege vakken inzetten, of op vakken waar meerdere mannetjes mogen staan. Het spelbord is onderverdeeld in 3 secties : paars, groen en zwart. Elke sectie heeft 2 identieke rijen met actie vakjes, en een overeenkomstige zandloper in dezelfde kleur als die sectie. Deze zandlopers zijn toch wel het belangrijkste onderdeel van Pendulum.

Elke rij van vakjes met acties heeft een plaats voor een zandloper. Als de zandloper 'leeg' is, zal je deze moeten omdraaien en verhuizen naar de andere doch identieke rij. Is die zandloper opnieuw leeg, dan draai je hem terug om en zet je die terug op de eerste rij. Dit gaat zo verder met alle 3 de zandlopers totdat het einde van de ronde bereikt is. Dat is het geval als de paarse zandloper 3 keer is leeg gelopen.
De paarse zandloper duurt 3 minuten, de groene 1.5 minuut en de zwarte 45 seconden.
Je kan enkel je werkers inzetten op actievakken waar geen zandloper naast staat. En opgelet, jullie zetten jullie werkers allemaal tegelijk in!  Zodra één van de spelers een lege zandloper omdraait en verzet naar de andere rij, liggen alle werkers in die rij vast, en mogen ze niet meer bewegen. Pas als de zandloper terug weggaat in deze rij, mag je de werkers terug op hand nemen en ze op ander vakjes inzetten. Waarom zou je dan je mannetjes daar dan leggen ? Wel, omdat je enkel de effectieve acties mag uitvoeren als er een zandloper in de rij staat.

De meeste acties, vooral die in de paarse en groene vakken, kosten je telkens 2 geld. De acties van het zwarte vak zijn voor het grote deel gratis, maar ze leveren ook iets minder op dan de groene of paarse acties. Behalve geld kan het ook gebeuren dat je de actie met grondstoffen moet betalen. De spelers trachten zo nieuwe provincies te krijgen, grondstoffen te winnen, en voortgang te maken op de 4 verschillende sporen. Op het einde van de ronde is er een raadsfase. Deze verloopt zonder zandlopers. In deze fase krijgen de spelers extra's en wordt de spelersvolgorde voor de volgende ronde bepaald. Hoewel dit van geen belang heeft in een spel waar iedereen tegelijk speelt, is dit wel van belang tijdens de raadsfase : de startspeler mag als eerste een voordeel kiezen uit een reeks van beschikbare kaarten. De startspeler mag ook 2 vakjes verder op een spoor naar keuze. De 2de speler mag bijvoorbeeld maar 1 vakje verder op een spoor naar keuze.

Nog een zeer belangrijk detail dat niet over het hoofd mag worden gezien : in elke ronde ligt er een soort van opdrachtkaart open. Daarop staat waaraan je moet voldoen om de opdracht te volbrengen. Bijvoorbeeld 4 keer de rode grondstof, 6 geld en 3 blauwe grondstoffen bezitten. Voldoe je aan die voorwaarde, mag je een blokje op die kaart zetten. Ligt er een metalen ster op de kaart, mag je het blokje op het grijze spoor verder zetten. Op dit spoor kan je maar 1 keer verder gaan. Heb je dit grijze blokje op het einde van het spel niet verder gezet, zal je niet mogen deelnemen aan de puntentelling, en ben je sowieso uitgeschakeld. Je kan je voorstellen dat in een spel met 5 spelers dit extra spannend is aangezien er slechts 4 rondes zijn!  

Over het spelmateriaal voel ik me wat dubbel : langs de ene kant ziet het materiaal er zeer mooi en degelijk uit, de kaarten zijn erg mooi, en de spelers hun bordjes hebben een soort van linnen afwerking. Jammer genoeg hebben we gemerkt dat heel af en toe een zandloper niet begint te lopen na het omdraaien. Na een paar keer hadden we dit door, en een stevige tik tegen de zandloper lost dat probleempje op. Het verschil tussen de kleuren van de grondstoffen en het puntenspoor kan wel eens verwarrend zijn met die van de productie en actiekosten, maar na een paar spelletjes geraak je daar wel aan gewoon.

Je merkt dus al dat Pendulum een spel is waar je zorgvuldig en zeer snel alles moet plannen. Een spel voor stressbestendige mensen die snel kunnen nadenken. In ieder geval is dit spel anders dan andere spellen, en dat kan ik alleen maar toejuichen. Alhoewel ik vermoed dat het niet iedereen gaat bekoren, zal dit voor mij een spel zijn dat ik vaker wil spelen. Ik ben vooral benieuwd hoe het met 5 spelers zal gaan. We kijken er naar uit om met meerdere spelers dit spel op tafel te zetten.

 

Dit spel is geschonken door 999 Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Pendulum is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 5
Speelduur : 60 - 90 minuten
Leeftijd : vanaf 12 jaar






Reacties

Populaire posts