Dwergar

Dwergar is de naam van een mijn waarin dwergen hun uiterste best doen om edelstenen en kostbare grondstoffen te ontginnen. Het is er een komen en gaan van mijnwerkers, ingenieurs en smeden die in de hitte de metalen omsmelten. De spelers gaan mee aan de slag, met de hoop dat zij de best verdienende gilde gaan worden in deze ondergrondse dwergenstad.

Dwergar is een typisch worker placement spel, met toch dat ene speciale element dat we kennen van Rovers van de Noordzee: je zet een mannetje van eender welke kleur op een actievlak, en je neemt een mannetje dat daar al lag weg, om uiteindelijk de actie uit te voeren van de gekozen plaats.

Een spel bestaat uit 10 rondes, waarin de spelers telkens 3 acties mogen uitvoeren. Die acties voer je onmiddellijk na mekaar uit, dus het zou wel eens kunnen dat je even zit te wachten tot je aan de beurt bent als je met meerdere spelers zit die lang willen nadenken.


Linksonder op het spelbord vinden we de mijn, waar er gedelft kan worden naar steenkool, ijzer, goud en edelstenen. De onderste regionen van de mijn bevatten de meer kostbare producten: goud en edelstenen. Het duurt dan ook langer vooraleer die boven zijn. Door een mannetje te plaatsen langs de mijn op een niveau dat jij kiest, komen er grondstoffen in je karretje te liggen. Een ander actieveld zal ervoor zorgen dat de karretjes naar boven bewegen. Eenmaal de grondstoffen uit jou karretje boven zijn, mag je die op je persoonlijk speelbord leggen en in volgende beurten gebruiken. 

Linksboven op het spelbord kan je grondstoffen omvormen. Zo zal 1 edelsteen kunnen gewisseld worden in 2 goud, een goud in enkele ijzers enz. Je kan ook de grondstoffen bewerken op deze plaats.
Bewerk je ijzer, waarvoor je ook hitte nodig hebt, kan je deze omvormen tot goud. Hitte heb je op verschillende plaatsen nodig om iets te 'betalen'. Die hitte kan van ovens komen, die op je persoonlijk spelbord liggen. Elke speler start met 2 inactieve ovens bij de start van het spel, maar op het speelbord rechtsboven heb je de keuze om extra ovens te maken, of om ze te activeren.

Waarvoor heb je al deze grondstoffen eigenlijk nodig ? Wel, op de rechter onderkant van het spelbord liggen een aantal kaarten open. Om die te kopen, moet je grondstoffen betalen. Als je een kaart betaald hebt, komt die links van je persoonlijk spelbord te liggen, en scoor je de punten die erop vermeld staan. Echter onderaan de kaarten staan ook nog voordelen, die je wel gedurende het hele spel kan gebruiken. Om de onderkant van zo een kaart te mogen gebruiken, met je ook nog de kosten daarvan betalen. Heel vaak is dat een aantal hitte's die je moet betalen. Voor elke hitte die je nodig hebt, ga je op het hitte spoor één vakje naar beneden, of je kiest ervoor om een oven te doven. De voordelen van de onderkant van de kaart kunnen zowel punten op het einde van het spel zijn, als punten die je scoort terwijl je bepaald acties uitvoert tijdens het spel.

Elke plaats waar je een actie kunt uitvoeren, kan je een mannetje van eender welke kleur leggen. Maar meestal heeft elke plaats nog extra voordelen indien je er een mannetje van een bepaalde kleur legt. Dat maakt natuurlijk het plannen van je 3 acties er iets moeilijker op, want natuurlijk wil je telkens als je een actie uitvoert, er het maximale uithalen.

Over het spelmateriaal niets dan lof. De grondstoffen die gebruikt worden zijn net echte stukjes steenkool, ijzer of goud. Alles zit mooi opgeborgen in kleine schatkistjes. Het spelbord zelf is mooi vorm gegeven en straalt wel de sfeer van het spel uit. Je kan duidelijk een verhaallijn terug vinden op het spelbord.

Dwergar is niet bepaald een spel voor beginnende spelers, maar een echt experten spel zou ik het ook niet noemen. Ik zou het als een deftige middenmoter willen bestempelen. De eerste paar spelbeurten heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen, en doe je maar wat. Geleidelijk aan wordt alles duidelijk en kan je meer en meer beginnen plannen.

Dit spel is geschonken door Granna en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 1 - 2 uur




Reacties

Populaire posts