Paleo
Paleo is een coöperatief spel dat gesitueerd is in het stenen tijdperk. Dat laatste stemt ons al vrolijk. Het stenen tijdperk is namelijk een thema dat niet zo heel vaak voor komt bij bordspellen en ons zeer kan bekoren. De ondertitel, 'een coöperatief avonturenspel' maakt dat onze stemming nog vrolijker wordt. Al zijn we wel sceptisch voor een coöperatief spel. Als fervent speler met twee spelers weten we inmiddels dat een coöperatief spel namelijk vaak net niet helemaal goed uit de verf komt. En dat zou dan weer jammer zijn, aangezien het gezamenlijke doel in Paleo het voltooien van een rotsschildering is.
Als we de spelregels doornemen wordt de vrolijkheid iets minder. Het opzetten van het eerste spel levert al problemen op. Niet alles is namelijk ordelijk omschreven. Zo vinden we op het aanvullende blad terug hoe we het eerste scenario op dienen te zetten. Het is niet onoverkomelijk, maar het is zeker niet prettig om zo aan de slag te gaan.
Als eenmaal het spel is opgezet, kunnen de spelers op avontuur gaan. En dit kunnen ze vrij letterlijk nemen, omdat nagenoeg alles wat ze te wachten staat onbekend is. Overleg en samenwerken is de rode draad die door heel Paleo heen gaat. Een ronde van het spel bestaat uit een dag en een nachtfase. De dagfase bestaat uit meerdere beurten voor de spelers. Tijdens een beurt nemen de spelers elk drie kaarten van hun persoonlijke stapel en leggen deze zonder ze te bekijken, gesloten voor zich neer. Op basis van de afbeelding op de rugzijde van de kaart maken ze een keuze. De niet gekozen kaarten worden teruggelegd op de persoonlijke stapel, zonder de volgorde van de kaarten te veranderen. De gekozen kaarten worden nu opengedraaid, en de spelers gaan overleggen wie wat en hoe gaat doen. Helpen de spelers elkaar of hebben zij zelf voldoende gereedschappen of kennis tot hun beschikking om de kaart te voltooien. Dit zal iedere ronde weer opnieuw spannend zijn.
In de nachtfase dienen de spelers hun volk te voeden en scenario gerelateerde opdrachten te voltooien. Lukt dit niet, dan wordt er een schedel op het nachtbord geplaatst.
Zoals hierboven aangegeven zullen de spelers hun keuze voor de te spelen kaart maken op basis van de afbeelding op de rugzijde van de kaart. Zo zullen de spelers als ze voor een boskaart kiezen grote kans maken om voedsel of hout te vinden. In de bergen is het waarschijnlijk dat ze zullen stuiten op steen of huid terwijl nabij de rivier de spelers kunnen verwachten dat zij voedsel zullen vinden. Maar dat hoeft allemaal niet geheel juist te zijn. Voor hetzelfde geld, wacht hun onheil als ze een boskaart, bergkaart of rivierkaart spelen. En of dat allemaal nog niet genoeg is, zitten er in de persoonlijke stapels ook nog eens gevarenkaarten. Kaarten waarvan je op voorhand al bijna zeker weet dat er groot onheil aan zit te komen. Maar net zoals met de andere kaartensoorten hoeft dat geenszins het geval te zijn. En juist deze geluksfactor is hetgeen Paleo tot een enorm groot avontuur maakt.
Communicatie gedurende het spel is enorm belangrijk om het spel tot een goed einde te brengen. In de doos zitten 10 verschillende scenario's wat veel diversiteit in het spel brengt. Ieder scenario biedt een unieke uitdaging. Tel daarbij nog eens op dat alle kaarten altijd in een andere volgorde tevoorschijn komen en het zal duidelijk zijn dat dit spel een enorme herspeelbaarheid heeft.
Nadeel aan Paleo is wel dat men het spel vaak zal moeten spelen om het tot volle bloei te laten komen. Indien met twee spelers gespeeld wordt, zal het lang duren voordat het spel echt op gang komt. Men komt dan gereedschappen te kort om vorderingen te maken. Al snel voelt het spel dan repeterend aan, en zal het snel saai worden. Het probleem dat het spel niet op gang komt is er niet met vier spelers. Al dient men dan wel weer enorm veel voedsel te verzamelen. Bovendien zal, zeker de eerste keren dat men Paleo speelt, met vier spelers de speelduur lang zijn. Doordat er veel mogelijkheden zijn middels iedere kaart die wordt gespeeld, dient er veel overlegd te worden. Een potje zal dan al snel een paar uur duren. Idealiter lijkt het ons dan ook om dit spel met drie spelers te spelen.
Het spel zal groeien naarmate het vaker wordt gespeeld. De kaarten die gespeeld worden en hun mogelijkheden zijn dan immers bij de spelers bekend, waardoor er minder overlegd dient te worden en het dus vlotter zal spelen.
Dit spel is geschonken door 999 Games
Reacties
Een reactie posten