Tiny tins : regenwormen, konijnen hokken, pechvogel & vlotte geesten

 

De tiny tins van 999 Games zijn kleine blikken doosjes ter grote van een snoepdoosje met muntjes. Daarin zit een volledige versie van een origineel spel, maar dan in een kleiner formaat. Persoonlijk zijn we erg fan van deze spelletjes, aangezien we graag reizen, maar ons toch moeten beperken in gewicht dat we meenemen. Dan zijn deze mini games echt ideaal. Je kan er gemakkelijk 3 of 4 in je jaszak steken om eender waar te spelen.

 

De eerste tiny tin is meteen ook in onze ogen de meest populaire : Regenwormen. Als meer dan 10 jaar gaat dit spel met ons mee op reis. De reisgenoten die dit spel nog nooit gespeeld hadden, vragen ons direct waar ze dit spel kunnen aankopen. Regenwormen kan je met 2 tot 7 spelers spelen. Het doel is om zoveel mogelijk wormen te verzamelen aan de hand - in dit geval - kleine dobbelsteentjes. Elke speler mag in zijn beurt alle dobbelstenen dobbelen, en na elke worp mag de speler een aantal dobbelstenen opzij leggen. Die moeten echter wel allen hetzelfde zijn, bijvoorbeeld allemaal 3-tjes. Met de rest van de dobbelstenen dobbel je opnieuw, en nu moet je weer een ander getal opzij houden. Op het einde van je beurt, moet je minstens 1 regenworm opzij hebben gezet. Het getal dat je bereikt hebt duidt aan welke regenworm je mag nemen. Ben je te gulzig, en kan je geen dobbelstenen opzij leggen, is je beurt voorbij nadat je een reeds gewonnen regenworm terug in de rij hebt gelegd. De speler die op het einde de meeste wormen wist te verzamelen is de winnaar.

De 2e tiny tin is Pechvogel
Hopelijk ben jij geen pechvogel in dit spel, want alles dat zou kunnen misgaan, zal dan ook misgaan. Tijdens je beurt probeer je 4 identieke  getallen te dobbelen. Dobbel je echter 3 raven, is je beurt over en ontvang je een raaf token. Die zullen je flink wat punten kosten op het einde van het spel, maar je kan ze ook in je voordeel gebruiken tijdens het spel. Je kan ze gebruiken om dobbelstenen te herdobbelen, of om andere spelers opnieuw te laten dobbelen. En dan nog het leukste van het spel : iedereen kan punten stelen van hun tegenstanders.


De 3e tiny tin die we mogen voorstellen is Konijnenhokken.

Konijnenhokken bestaat al sinds 2008. De spelers dobbelen met de 7 dobbelstenen, waarop konijnen, hokken en wortelen staan. De konijnen zijn punten en de hokken zijn vermenigvuldigers. Na een dobbelworp mag de actieve speler dobbelstenen opzij leggen om punten te scoren, en verder dobbelen met de overschot, totdat de speler beslist om te stoppen en de punten te verzilveren. Het risico dat je loopt is dat je geen konijn kunt dobbelen: dan is je spelbeurt voorbij zonder punten te scoren. Slaag je erin om alle 7 de dobbelstenen te gebruiken om te scoren, mag je die dobbelstenen opnieuw gebruiken om nog meer punten te scoren. Hoe meer hokken je kan opzij zetten, in oplopend formaat, hoe meer je de punten kunt vermenigvuldigen. Kom je aan de beurt als een vorige speler gepast heeft, heb je de mogelijkheid om verder te gaan waar die speler gestopt is. Een risico, maar als het lukt scoor je zeker meer punten als je voorganger.

Tot slot is er nog de tiny tin Vlotte Geesten.

Vlotte Geesten is een reactiespelletje waar de spelers vormen en kleuren razendsnel moeten kunnen onderscheiden. Een ultieme test op de reflexen. 5 houten voorwerpen liggen op de tafel, klaar om vast gegraaid te worden. Een stapel met kaartjes toont afbeeldingen die telkens 2 van die voorwerpen weergeeft, maar 1 van die voorwerpen heeft de foute kleur. De spelers spelen allen tegelijkertijd, en als er een kaart wordt open gelegd, graaien de spelers om ter snelste naar het juiste voorwerp. Als er een voorwerp de juiste kleur heeft, dan moet dat voorwerp genomen worden. Indien beide voorwerpen een foute kleur hebben, moet je op zoek gaan naar dat ene voorwerp en kleur dat niet op de kaart staat. De speler die als eerst het juiste voorwerp neemt, krijgt die kaart en scoort een punt. Grijp je een foutief voorwerp, geef je een kaart af en verlies je een punt.


Deze tiny tins werden geschonken door 999 Games en zijn vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.

De tiny tins zijn te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden:


Reacties

Populaire posts