Faiyum



Nu reizen er nog steeds even niet zal inzitten, kunnen we wel steeds blijven wegdromen in de wereld van bordspellenland… Zo neemt Faiyum ons mee naar fascinererende Egypte en meerbepaald naar Faiyum, 3900 jaar geleden aangelegd door het gebied aan te sluiten op het Bahr Yussef kanaal.  
Zo werd Faiyum langzaam getransformeerd in een oase-achtig weideland, omringd door de dorre woestijn. Tot de farao’s hun adviseurs de opdracht gaven om Faiyum door een uitgekiend dijken- en kanalensysteem om te toveren tot een productief graanwinningsgebied… 

En laat dat net de opdracht van de spelers zijn: als adviseurs van de farao’s in hun gratie vallen en Faiyum doen floreren (aan de start is Faiyum nog bevolkt door  krokodillen). Bouw wegen en boerderijen,  haal de oogsten binnen, … 

Om deze opdracht tot een goed einde te brengen krijg je mankracht, grondstoffen en geld ter beschikking. Maar let op, alles wat je bouwt mag ook gebruikt worden door de andere adviseurs, aangezien alles eigendom is van de farao. Het enige wat je ‘echt’ bezit is, is het enige wat er echt toe doet: een goede reputatie, met als gevolg het respect van de farao ! 

Faiyum is een strategisch deckbuilderspel: (uit)bouwen gebeurt door handkaarten af te leggen en acties uit te voeren. Nieuwe kaarten kunnen gekocht worden op de markt, neem deze op hand, zo kunnen ze dus snel ingezet worden.  


Geraken de handkaarten en of grondstoffen uitgeput? Dan worden deze geregenereerd in de administratiefase (o.a. door grondstoffen van het speelbord te halen), waarbij Faiyum een leuke twist bevat: het opgebouwde kaartendek wordt nooit geschud zoals bij andere deckbuildersspellen: eerder gespeelde kaarten worden terug op hand genomen in de omgekeerde volgorde van spelen. De laatst gespeelde kaarten kan je dus ook het eerst weer terug op hand nemen. Denk dus goed na over in welke volgorde je je handkaarten speelt! 

Geraakt de ‘basismarkt’ uitverkocht, dan komen de extra, meer waardevolle, marktkaarten met extra mogelijkheden in het spel. Zo zijn er vier ‘superkaarten’ die snel veel reputatie opleveren. De vier laatste kaarten kondigen het einde van het spel aan: deze ‘natuurrampen’ verhinderen de spelers hun administratiefase af te werken. In deze eindfase kan er enkel nog gespeeld worden met de nog voorradige geld- en grondstofvoorraad. 

Tot vijf adviseurs kunnen zich deze leuke deckbuilder-met-een-twist wagen. Ga je liever alleen de uitdaging aan? Faiyum bevat een soloversie waarin je bepaalde doelen probeert te behalen, waarna beloningen vrijgespeeld kunnen worden om zo goed mogelijk in de farao zijn gratie te vallen…

Dit spel werd geschonken door 2F spiele en kan vanaf maart gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers: 1 - 5 spelers
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 110 - 140 minuten

Reacties

Populaire posts