Parijs





Parijs. Velen van ons zullen deze prachtige stad één of meerdere keren met een bezoek hebben vereerd. En dat het de moeite is om eens te bezoeken, dat staat vast. Bezoek het Louvre, eet een stokbrood uit de hand, of struin door de schilderachtige straatjes. En dat laatste is precies wat de twee spelers in dit spel van 999 Games gaan doen. We maken kennis met het Parijs van de 19de eeuw. 
De wereldtentoonstelling was een prachtig toneel om de wereld kennis te laten maken met de kracht van de elektriciteit. De spelers moeten gebruik maken van deze nieuwe kracht. En als ze hier slim mee omgaan, gebruiken zij deze kracht met name om de eigen gebouwen te laten stralen. Succes verzekerd!

Wanneer je het spel in de schappen ziet liggen, valt het direct op en heb je de neiging om het eens beter te gaan bekijken. Wanneer je dat gedaan hebt zul je zien dat er ook veel moeite besteed is aan de diverse spelonderdelen. De actiekaarten zien er stuk voor stuk prachtig uit. Met diverse herkenbare aspecten uit de stad. 
En het spel zelf? Het is geen doorsnee tegellegspel en ook geen standaard Tetris spel. Doordat het spel in twee fases opgebouwd is, krijgt het zijn eigen dynamiek. De binnenzijde van de doos dient als speelveld. Hierop zijn 16 vierkanten afgebeeld. Om te beginnen kiest iedere speler een spelerskleur. Vervolgens begint fase 1. Hierin hebben de spelers twee keuzes. Ze nemen een gebouw om dit later te kunnen bouwen en leggen dit in hun eigen voorraad. Of ze nemen en plaatsen een keientegel in het speelveld. Deze wordt uiteraard zo gunstig mogelijk voor hen zelf neergelegd. Als de laatste van de 16 keientegels geplaatst is, begint fase 2. In deze fase plaatsen de spelers hun gebouwen uit de voorraad of maken zij gebruik van één van de actiekaarten. Bij het plaatsen van een gebouw dient er rekening mee gehouden te worden dat het gebouw alleen tegels van de eigen kleur of van de neutrale kleur mag bedekken. Straatlantaarns mogen nooit afgedekt worden. Op dit moment komt er een stukje pesten om de hoek kijken. Want had jij nu niet met opzet dat ene gebouw in beslag genomen omdat het zo mooi kon passen op jouw speelveld. Jammer, daar heeft je tegenspeler nu net zijn eigen gebouw neergelegd...

En bedenk goed, dat de gebouwen welke niet geplaatst kunnen worden minpunten opleveren. Dus ben in fase 1 niet te gretig met het nemen van gebouwen. Behoedzaamheid heeft de voorkeur. Gelukkig zijn er nog bruikbare actiekaarten die ingezet kunnen worden om naderend onheil te voorkomen en om extra punten mee te scoren. Als alle tegels bezet zijn, kan er gescoord worden. Wie heeft de meeste verlichtte gebouwen en kan met recht zeggen: Parijs De Lichtstad!?








Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Parijs de Lichtstad is voor leden van Het Geel Pionneke met 10% korting te koop bij Lotana Spelmagazijn. www.lotane.be

Dit spel is geschonken door 999 Games

Reacties

Populaire posts