Tranquility

Liefhebbers van spellen zoals The Crew, The Game, of The Mind, waarbij het de bedoeling is dat de spelers zonder ook maar 1 woord tegen mekaar te zeggen, hun kaarten kunnen wegspelen, zullen zeker benieuwd zijn naar deze Tranquility van White Goblin Games.

Het principe is zo goed als hetzelfde: de spelers krijgen elk een stapel gedekte kaarten, met daarop getallen van 1 tot en met 80. Er zijn ook nog enkele start en finish kaarten in de stapel aanwezig. De kaarten worden geschud en elke speler neemt de eerste 5 kaarten op hand. Het speelveld wordt op voorhand al gevormd door afzonderlijke kaarten die de rand van een raster vormen. Dat raster moeten de spelers opvullen met hun handkaarten, waarbij de getallen in waarde oplopen, startend in de linker benedenhoek bij de start kaart, en tot aan de finish kaart rechtsboven. Maar als je goed telt, kan het raster slechts 36 kaarten bevatten, terwijl de spelers er in totaal 80 + de start en finish kaarten (een 2-tal van elk) in hun stapel hebben zitten. Niet alle kaarten kunnen dus geplaatst worden. 

Als een speler aan de beurt komt, mag deze exact 1 kaart in het raster leggen, op eender welke plaats. Leg je een kaart grenzend aan een andere kaart, mag het verschil in waardes van die 2 kaarten maximum 5 zijn. Leg je zo bijvoorbeeld een kaart 16 naast kaart 13, is er een verschil van 3. Nu zal deze speler 3 kaarten van hand moeten afleggen op een aflegstapel, en zijn hand bijvullen tot 5 handkaarten. Plaats je kaart 45 vlak voor kaart 46, moet je helemaal geen kaart afleggen. Daarna is het de volgende speler, terwijl er tijdens heel het spel niet met mekaar gecommuniceerd wordt.

Je kan voorstellen dat je regelmatig op je tanden moet bijten als plots iemand een kaart speelt die veel hoger of lager is dan de kaart die je daar net naast wou leggen. Zodra die kaart niet meer kan gespeeld worden, wordt deze kaart een kandidaat om af te leggen indien je later in het spel het verschil aan kaarten moet wegdoen.

Het spel gaat verder totdat de spelers er in slagen om alle kaarten in het raster te plaatsen. Lukt dat niet, verliezen de spelers gezamenlijk. Lukt dat wel, zijn jullie allen winnaars. Momenteel hebben we dit spel nog maar met 2 spelers kunnen testen, maar we zijn benieuwd hoe dit spel zich met 4 of 5 spelers laat spelen. Tot slot kunnen we nog vermelden dat het artwork van de kaarten er stukken beter uitzien dat de droge eenvoudige genummerde kaarten zoals bij The Game of The Mind. Deze kaarten bevatten uitstekende afbeeldingen, en ze zijn gespiegeld, zodat de getallen - voor in ons geval de 2 spelers - goed zichtbaar zijn.

Dit spel is geschonken door White Goblin Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
Tranquility is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 5
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur :15 - 20 minuten

 





Reacties

Populaire posts