Einer geht noch!

Einer geht nocht! is een familie kaartspel waarbij de spelers proberen om hun dieren aan boord te krijgen van een schip en ze veilig in de thuishaven aan te laten komen. Dat is het hogere doel, maar zo gemakkelijk is dat doel nu ook weer niet te bereiken. De speciale eigenschappen van de dieren kunnen je namelijk vreselijk in de weg zitten om het doel te behalen. 

Het aantal spelers bepaalt hoeveel boten er in het spel komen. Vervolgens wordt het gewicht van de boten bepaald. Dit gebeurt simpelweg door een fiche met daarop een aangegeven gewicht om te draaien en op de boot te leggen. Het totale gewicht van de dieren die plaatsnemen in de boot, mag niet hoger zijn dan het aangegeven gewicht op het fiche. Het zou dus de moeite zijn om de dieren op een streng dieet te zetten, maar helaas laten ze zich de kaas niet zo snel van het brood eten. 
Als het gewicht op de boten bepaald is, trekken alle spelers drie kaarten van hun eigen trekstapel. Vervolgens plaatsen ze om beurten de getrokken dieren in een boot. Twee van de drie kaarten worden direct open gespeeld en één van de drie kaarten speel je gesloten. In elke boot is slechts plaats voor drie dieren. Als alle kaarten uitgespeeld zijn, worden de gedekte kaarten opengedraaid. 
Nu alle dieren aan boord zijn gegaan, is het tijd voor sommige dieren om gebruik te maken van hun speciale eigenschap. Of de dieren over een speciale karaktertrek beschikken, is duidelijk aangegeven bovenaan de kaart. Zo kan bijvoorbeeld de vos flink wat roet in het eten gooien, door de zwaarste dieren te verplaatsen, waardoor de kans bestaat dat de boot als nog kapseist. Het kan ook voorkomen dat de vos zijn wapen niet kan inzetten. Als er namelijk een verliefd stel aan boord is, eisen zij alle aandacht op zich en is er geen plaats meer om een smerige truc uit de hoge hoed te toveren. Het verliefde paar ontvangt tevens punten in de vorm van liefdeskaarten. 
Als een boot niet zinkt, neemt hij de dieren mee naar de haven. Dit geldt echter niet voor de vis, die kan niet zo lang op het droge overleven. De spelers ontvangen hun eigen kaarten weer terug van de boten die de haven bereikt hebben en deze tellen mee voor de eindscore. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft binnengevaren, wint het spel. 

Dit spel van Zoch heeft een hoog Beasty Bar gehalte, maar is toch net weer even anders. Wat het zeker wel gemeen heeft met Beasty Bar is het leuke artwork waarmee de kaarten gemaakt zijn. Doordat Einer geht Noch! net even anders aanvoelt, kan het prima naast elkaar bestaan. 

Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Dit spel is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Zoch



Reacties

Populaire posts