Bonfire

Bonfire zal zeker en vast op het lijstje staan van de fervente spelers om eens uit te proberen, of het staat minstens hoog geklasseerd op hun lijst van favoriete spellen. Misschien heeft de naam Stefan Feld op de doos er wel iets mee te maken ?

Hoe zit het spel in mekaar ?
In elke ronde heeft de actieve speler keuze uit 3 mogelijke opties:

* Neem een tegel uit je persoonlijke voorraad. Je moet hier steeds de onderste of bovenste tegel nemen. Op deze tegel staan 3 gekleurde vakjes. Die puzzel je op je eigen speelbord aan. Je krijgt nu actie tegels die overeenkomen met de 3 gekleurde vakjes. Maar lukt het je om die gekleurde vakjes te laten grenzen aan de gekleurde vakjes van tegels die je voordien al geplaatst hebt, dan krijg je daar telkens 1 of meerdere actie tegels voor, afhankelijk van hoe groot het aaneensluitend vlak is. Bouw je bovendien over een joker grondstof (goud) of een joker actie, dan mag je die ook nemen uit de voorraad. Dit is de manier om aan nieuwe actie tegels te komen, en dus ook om acties uit te kunnen voeren in je volgende beurten. Deze optie kan je alleen maar uitvoeren als je maar 1 of zelfs geen actietegel meer hebt.

* De 2e optie die je hebt is het gebruiken van je actietegels. Dit zal toch wel de meest gekozen optie zijn. Er zijn 6 verschillende actietegels + 1 joker actietegel, waarmee je de verschillende acties kunt uitvoeren. De acties bestaan uit :
- met je schip varen naar een eiland, wat je 1 actietegel met een bootje kost per beweging.
- op een eiland kan je een bewaker oppikken of een taak nemen. Om een taak te mogen nemen moet je een taak actie tegel betalen, en een grondstof die afgebeeld staat op dat eiland. Daarna moet je een offerschaal op de plaats van de taak zetten, maar ook op de schaal staat een grondstof afgebeeld die je moet betalen. Een dure affaire dus, maar noodzakelijk om aan je vuren te geraken. Nam je een bewaker, komt die op je persoonlijk speelbord aan de linkerkant te staan. Nam je een opdracht, komt deze op eender welke van de 7 mogelijke plaatsen op je speelbord. Er zijn 3 kleuren van opdrachten beschikbaar : blauwe (gemakkelijke), rode (gewone) en gele (moeilijke).
- er is een actie waarbij je een weg kan bouwen voor je bewakers. De eerste helft van de weg kost je dit telkens 1 bouw actie tegel, vanaf de 2e helft moet je er 2 betalen. Je moet de weg van links naar rechts bouwen. De wegtegels hebben een kleur die overeenkomt met de opdrachten : blauw, rood en geel. Kan je een opdracht van een bepaalde kleur combineren met een weg van dezelfde kleur, krijg je op het einde van het spel bonuspunten.
- je kan kiezen om je bewakers over je weg te laten stappen. Voor elke actie die je afgeeft om een bewaker te laten bewegen, mag je een stap zetten. Alle bewakers bewegen tegelijk, tenminste als ze verder kunnen gaan. Stopt een bewaker op een weg, krijg je de grondstof die daar afgebeeld staat. Indien je het vuur aan dat stuk weg ontstoken hebt, mag je met de bewaker tot aan dat vuur gaan. Een voorwaarde is wel dat er tussen de weg en het vuur een portaal is gebouwd.
- een zeer interessante actie is om gebruik te maken van het grote Bonfire, waarmee je verschillende grondstoffen, acties of portalen kan opleveren. Een portaal bouw je van rechts naar links op je persoonlijk speelbord.
- een laatste mogelijke actie is het aankopen van Gnome kaarten. Die leveren je onmiddellijk punten op, of een blijven voordeel. Je kan zo tot 6 kaarten kopen.

Een joker actie kan je voor eender welke actie gebruiken.

* De 3e optie is het aansteken van een Bonfire. Dat kan alleen als je voldoet aan de voorwaarden die op je opdracht staat. Draai de tegel met de opdracht om, en het vuur is dan ontstoken. Je scoort op het einde van het spel de punten die op het vuur staan. Natuurlijk scoor je voor de gele (moeilijke) opdrachten veel meer punten dan voor de blauwe (gemakkelijk). Als je vuur aan is, mag je het mannetje naast het vuur gebruiken om in het consulaat te zetten. Hiermee ontvang je een extra speciale actie die je gratis kan uitvoeren.

Op het spelbord zie je 5 witte mannetjes staan bij verschillende condities. De speler die als eerste voldoet aan 1 van die 5 condities, bijvoorbeeld als eerste 7 wegen bouwen, mag dat mannetje nemen en in het consulaat zetten om een speciale actie uit te voeren, zonder kosten.
Zodra er in totaal 7 mannetjes, eender welke kleur ze hebben, in het consulaat staan, gaat de eindfase van het spel in.

De speler die de eindfase van start laat gaan, krijgt 5 fiches met de getallen 5 tot 1. Deze speler krijgt nu nog 5 beurten om verder te spelen. Na zijn beurt, geeft hij fiche 5 door aan de volgende speler. Deze speler heeft nu de keuze : ook nog een beurt spelen en de fiche doorgeven aan de volgende speler, of stoppen en de fiche houden, wat je 5 punten oplevert. Als de startspeler terug aan de beurt komt, doet hij hetzelfde met fiche 4, enz ...


Er is een handig overzichtkaartje voor elke speler met hoe je punten kunt verdienen. Die scoor je dus door je Bonfires te ontsteken, of door de punten die je tijdens het spel scoort door Gnomes te kopen, maar je krijgt ook punten voor resterende acties en grondstoffen in je bezit.

De toch wel redelijk lange uitleg zullen misschien vele spelers afschrikken, maar zet je daar even over, want uiteindelijk ga je een prachtig spel tegemoet. We hebben slechts 1 maal de handleiding bij een eerste spel er moeten bijnemen om iets op te zoeken, m.a.w. de regels zijn erg duidelijk geschreven. Heb je vragen bij de Gnome kaarten ? Die zijn genummerd en kan je achteraan in de handleiding opzoeken.

De verschillende aanwezige taken die random getrokken worden in het begin van het spel, en willekeurig op de eilanden geplaatst worden, maken het spel telkens zeer verschillend. Ook de Gnome kaarten worden geschud en zijn elk spel anders. Nog een voordeel van dit spel is dat de spelers beperkte acties hebben. Dit wil zeggen dat je niet al te lang moet nadenken over wat je gaat doen, omdat je beperkt bent. Daardoor komen de andere spelers redelijk snel terug aan zet.

Naast het zeer mooie spelbord en spelmateriaal, is het thema ook heel aangenaam en goed uitgewerkt. Als je het spel opstelt, zie je een pracht van een spel verschijnen. Interactie met andere spelers is erg beperkt. Het enige wat zou kunnen gebeuren is dat ze net voor je neus een taak weghalen op een eiland, of net die Gnome kochten die jij wou hebben.

En als we dan toch op zoek moeten gaan naar minpuntjes : het eerste spel dat we deden was te snel gedaan. Door het kiezen van de gemakkelijke opdrachten ging het zo snel vooruit dat geen enkele speler in staat was om een bewaker aan een Bonfire te krijgen. Misschien volgende keer toch maar voor de moeilijke opdrachten gaan. Maar het nadeel dat het te snel gedaan was, levert dan weer een voordeel op : je kan snel opnieuw een spel starten. Een zeer aan te raden spel !





Dit spel is geschonken door 999 Games en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.
Bonfire is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Speelduur : 70 - 100 minuten
Leeftijd : vanaf 12 jaar



Reacties

Populaire posts