De magische markt van Cameloot

Spelers die graag kaartspelletjes spelen die heel eenvoudig zijn om uit te leggen, maar zeer tactisch zijn om te spelen, zullen met deze Cameloot zeker niet teleurgesteld zijn.

 

Alle spelers krijg een fiche met op de ene kant een afbeelding van een zwarte kat en de andere kant een afbeelding van een witte uil. De afbeelding die zichtbaar is bij de speler, geeft aan in welke taverne deze zich bevindt. Bij de start van het spel werpen de spelers hun fiche op in de lucht en laten deze op de tafel vallen, om een random start situatie te maken.

Vervolgens worden alle kaarten met voorwerpen geschud en elke speler krijgt er 4 op hand. De resterende kaarten vormen een trekstapel die in het midden van de tafel komt te liggen. Het spel kan gestart worden zodra er een startspeler gekozen is. Je weet niet op voorhand hoeveel rondes je gaat spelen, want het spel is ten einde zodra er een speler is die na zijn speelbeurt zijn handkaarten niet kan aanvullen tot 4 stuks.

De actieve speler voert volgende 3 acties uit :
- Je kan vanaf je hand kaarten met dezelfde voorwerpen afleggen. In de beschikbare kaarten vinden we 6 verschillende voorwerpen en jokers terug. Links onderaan elke kaart staat een getal dat weergeeft hoeveel van deze voorwerpen er in de stapel kaarten zit. Als je kaarten aflegt, kies je zelf welke soort en hoeveel je daarvan open voor je neer legt. Bovenaan elke kaart staat een getal dat aangeeft hoeveel van die kaarten je moet neerleggen om een setje te maken. Een setje is volledig zodra het aantal van die voorwerpen op de tafel liggen bij de spelers die in dezelfde taverne zitten. Is dat het geval, krijgt de speler die het setje volledig maakt het volledig setje. De kaarten van deze set worden omgedraaid en dit zijn nu geldstukken geworden. Deze speler mag nu alle teamgenoten één voor één een geldstuk (= 1 punt) geven, beginnende bij hem zelf. Hoe minder spelers in je team, des te meer punten je gaat scoren.

- Je kan ook een kaart afleggen om de speciale eigenschappen te gebruiken. Die kaart komt dan open op een aflegstapel te liggen.

- Tot slot trekt de actieve speler kaarten van de trekstapel tot deze er terug 4 op hand heeft. Het is nu de beurt aan de speler links van hem.

 

De  speciale eigenschappen zijn afhankelijk van voorwerp tot voorwerp.
* De ring : je mag een type kaart luidop zeggen, en al die type van kaarten op hand nemen uit de aflegstapel.
* De 2-taks toverstaf : je mag 2 setjes tegelijk neerleggen
* De 6-vingerige handschoen : neem 2 extra kaarten van de trekstapel
* Het toverdrankje : kies een andere speler die zijn taverne fiche moet omdraaien en zo van team wisselt.
* De mantel : wissel zelf van taverne of team
* Het perkament : ruil één van je eigen setjes met een andere set van een andere speler.

De joker, een hoornvormige schelp, mag je gebruiken als eender welk voorwerp. Als je echter een setje gaat starten, mag de joker niet de eerste kaart zijn. Het spel eindigt als een speler zijn handkaarten niet meer tot 4 kan aanvullen, bijvoorbeeld omdat de trekstapel leeg is. De overige spelers mogen de ronde nog uitspelen.

Uit de speciale eigenschappen kan je afleiden dat je in dit spelletje tactisch en sluw te werk moet gaan. Geluk speelt ook een factor, maar gelukkig niet al te veel. Het wisselen naar een ander team, of iemand anders uit een team zetten is een belangrijk element. Je probeert namelijk setjes volledig te krijgen met zo weinig mogelijk andere spelers in je team. Liefst van al maak je een grote set volledig als je alleen in een taverne bent. Maar het zou zo maar kunnen gebeuren dat je net voor je aan de beurt bent, dat een grote set voor je neus wordt weggekaapt. Ook de keuze tussen kaarten afleggen om te bouwen aan een setje, of om te gebruiken om een speciale eigenschap uit te voeren kan soms moeilijk zijn. We vinden dit kaartspel zeer goed omdat het eenvoudig is, zeer tactisch een erg snel te spelen. Als we dan toch een minpuntje moeten opnoemen is het jammer dat dit spel niet met 2 kan gespeeld worden.

Dit spel is geschonken door 999 Games en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.

De magische markt van Cameloot is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 3 - 6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten




Reacties

Populaire posts