Hashi

De titel van dit spel klinkt wel alsof iemand heel verkouden is, of een ernstig virus te pakken heeft, maar dat is het niet. Hashi is eigenlijk de afkorting van Hashiwokakero, wat logische puzzels zijn. Een Hashi betekent een brug, want in deze puzzel ga je eilanden verbinden met bruggen. En Hashi is niet alleen  puzzelen, het is ook een competitief spel waarbij je tracht meer eilanden te verbinden dan je tegenspelers.

Bij de start van het spel kiezen de spelers welke kant van het persoonlijk speelbord ze gaan gebruiken. Aan elke kant staan 18 eilanden afgebeeld, waarvan 4 met een rode vlag en 3 met een blauwe vlag. De andere eilanden hebben geen vlag. Elke speler schrijft met een stiftje het getal 3 of 4 - ze mogen zelf kiezen - in 1 van de eilandjes zonder vlag. Inderdaad, de spelbordjes zijn beschrijfbaar en gelukkig nadien terug uit te wissen. Als dat gedaan is, geef je dit speelbord door aan je linker buurman. De 18 kaarten worden geschud en 1 kaart wordt er gedekt terug in de doos gelegd. Het spel kan nu starten.


Tijdens een speelbeurt zal iemand de bovenste kaart van de stapel open draaien. Daarop staat een getal van 1 tot en met 6, en een aantal bruggen. Het getal van deze kaart mag je nu op een eiland noteren op je speelbord dat nog geen nummer heeft. Je mag alleen een getal op een eiland met een vlag noteren als deze al verbonden is met een brug. Daarna mag je het aantal bruggen tekenen, en daarmee mag je vertrekken van alle eilanden die een getal hebben, naar aangrenzende eilanden. Daarbij moet je rekening houden met enkele eenvoudige regels :
- Bruggen mogen mekaar niet kruisen.
- Er mogen maximaal 2 bruggen tussen 2 eilanden liggen.
- Het getal dat op een eiland geschreven staat, geeft weer hoeveel bruggen er maximaal mogen vertrekken.

Je hebt de keuze om 1 of 2 delen van de daarnet open gespeelde kaart over te slaan. Zo kan je kiezen om enkel bruggen te tekenen, of enkel een getal te noteren op een eiland. In het beste geval kan je beiden delen op je spelbord zetten. Indien het getal dat op een eiland geschreven is, gelijk is aan het aantal bruggen van dat eiland, trek je een cirkel rondom dat getal. Dat eiland is 'klaar'. Indien jij de eerste speler bent die zo alle eilanden met een rode vlag kan omcirkelen, of alle eilanden met een blauwe vlag, of als eerste 6 eilanden kan verbinden, krijg je daarvoor bonuspunten. De speler die als 2e daarin slaagt, krijgt ook nog bonuspunten, maar iets minder. 

Het spel gaat zo geleidelijk aan verder, totdat alle 17 de kaarten zijn omgedraaid. De spelers krijgen nu nog 2 punten per omcirkeld eiland. Deze punten samen met de bonuspunten vormen de totale eindscore. Je hebt de mogelijkheid om dit spel alleen te spelen, maar dan krijg je enkel de bonuspunten als het je lukt om dit binnen een aantal beurten klaar te spelen.

Hashi is een verrassend leuk spel waar meer tactiek bij te pas komt dan op het eerste zicht lijkt. De eerste zetten zijn eenvoudig, maar hoe voller je speelbord, des te moeilijker het zal worden om bruggen te tekenen of getallen te schrijven. Probeer dit spel zeker een keertje uit, het neemt slechts een 25 minuten in beslag, inclusief het lezen van de regels.

Dit spel is geschonken door NSV en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten


Reacties

Populaire posts