Diceland

Diceland is een spel waarbij de spelers proberen om ter snelste 9 sterretjes aan te kruisen. Geen gedoe met punten tellen of iets dergelijks. Simple as that!

In de doos zitten een 6 dobbelstenen met op elke zijde een andere kleur, 4 stiften, 4 uitwisbare persoonlijke spelbordjes en een handleiding. Bij de start van het spel krijgt elke speler een spelbord en een stift. De bovenkant van de speldoos kan je gebruiken om in te dobbelen, want die is afgewerkt met een soort van bekleding binnen in.

In het midden van het bordje staat een wit vak met een kruisje in. Daar begint de actieve speler kruisjes naast te zetten. Maar eerst moet hij dobbelen met de 6 dobbelstenen. Na een eerste worp, kiest deze een kleur, en die dobbelstenen legt hij opzij. Met de anderen mag hij opnieuw dobbelen, maar dat hoeft niet. Indien de 2e dobbelworp geen kleur meer bevat die hij eerder opzij had gezet, moet de speler stoppen met dobbelen. Is dat wel het geval, leg je die dobbelstenen bij de anderen die hij al opzij had liggen. Zo gaat de speler verder tot er geen dobbelstenen meer zijn, of tot dat hij zelf beslist om te stoppen.

Vervolgens mag deze speler net zoveel kruisjes op een kleurvlak zetten als deze gedobbeld had. Maar er zijn wel enkele regels : die kruisjes moeten op een vak komen van dezelfde kleur. Je moet ook alle gedobbelde kruisjes zetten. Heb je 4 gele dobbelstenen, en op het kleurvlak zijn maar 3 gele vakjes, kan je de kruisjes niet zetten. Je start met kruisjes te zetten naast het witte centrale vak. Als er een kleurvlak nog niet volledig klaar is maar al wel begonnen, mag je ook niet beginnen afkruisen op dat ander kleurvlak van diezelfde kleur. Daarna zijn de andere spelers aan zet. Zij mogen ook kruisjes zetten, maar kiezen uit de worp van de actieve speler een kleur die hij zelf niet gebruikt heeft.

Het doel is om zo snel mogelijk de 12 sterretjes af te kruisen, en daarbij 1 kleur naar keuze volledig afgekruist te hebben. De speler die daar in lukt is de winnaar. Diceland is heel eenvoudig en vlug te spelen, ideaal om een spelavond te beginnen of af te sluiten, of als je zit te wachten om bij een spelersgroep aan te sluiten. Echter de veelspelers zullen hier wel, mede door de eenvoud, wat op hun honger blijven zitten.

Dit spel is geschonken door NSV en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.
Dobbelland te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.
 


Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Reacties

Populaire posts