Paranormale Detectives

Al doet de titel het niet onmiddellijk vermoeden, maar Paranormale Detectives is een partygame waarbij deductie centraal staat. Velen vergelijken dit spel met Mysterium meets Dixit, dus als die 2 spellen bij je favorieten horen, zal deze zeker ook in dat rijtje passen.


Eén speler speelt als de geest, die enkel maar mag communiceren door middel van het spelmateriaal. En dat spelmateriaal bestaat uit een Ouija bord, meters, tarrot kaarten, tekenstiften enz. De andere spelers zijn de onderzoekers, die proberen te weten te komen hoe de geest aan zijn einde is gekomen. Je kan kiezen om dit spel gezamenlijk te spelen, of je gebruikt de schermpjes om je eigen oplossing te noteren.

De geest kiest bij de start één van de 28 beschikbare verhaalkaarten. Daarop staat beschreven wie het slachtoffer is, hoe deze persoon gestorven is, waar, waarom en door wie. Deze 5 onbekenden moeten de detectives proberen te weten te komen. Elke onderzoeker krijgt een eigen setje van kaarten met daarop de hulpmiddelen die ze kunnen gebruiken. Die is voor elke onderzoeker bijna hetzelfde, op enkele kaarten na. 

De detectives plaatsen hun scherm en daarachter leggen ze hun persoonlijk notitiebord waarop ze met de stift notities kunnen nemen. Voor alle duidelijkheid, de bordjes zijn wisbaar. Ook het bord van de geest blijft verborgen voor de rest, waar de geest kan noteren hoever elke detective staat met de oplossing.

Beurtelings komen de detectives aan zet, waarbij ze een kaart met een hulpmiddel spelen. Ze kiezen daarbij ook 1 van de 5 zaken die ze zoeken. Bijvoorbeeld de eerste speler zou graag weten welk moordwapen er gebruikt is, en speelt de pantomime kaart. De geest zal nu het moordwapen moeten uitbeelden. Er zijn in totaal 9 verschillende hulpkaarten beschikbaar : pantomime, een antwoord met je lippen vormen, met je vinger op de rug van de detective tekenen, 3 meters aanduiden, het Ouija bord, met 2 metalen touwen een figuur vormen, een geluid maken, een voorwerp aanduiden of de hand van de detective aansturen om een tekening te maken.


 Nadat de geest klaar is om de gevraagde tip te geven, verdwijnt de gebruikte kaart uit het spel. Nu kan iedereen hopelijk het antwoord noteren op zijn spelbord, toch als de geest dit goed heeft kunnen uitbeelden. De volgende speler komt nu aan de beurt. Die mag nu ook een kaart spelen, of proberen te gokken hoe het verhaal in mekaar zit. Is de gok volledig juist, wint deze speler. Is de gok fout, dan schrijft de geest op zijn spelbord hoeveel juiste gokken de detective had. De geest heeft ook nog de mogelijkheid om een eigen tip kaart te spelen, in de hoop dat de bijkomend tip de detective tot een juist besluit kan brengen. Elke speler krijgt echter maar 2 kansen om het verhaal juist te raden.

Als je het spel competitief speelt, kan je altijd gebruik maken van de interactie van de andere spelers met de geest. Moest het spel eindigen waarbij geen enkele detective het juiste antwoord kon raden in 2 keer, of alle spelers hebben hun kaarten opgebruikt, dan is het spel ten einde en wint de speler die de meeste onderdelen juist had. De geest wint als 1 detective het juiste verhaal kan raden, samen met die detective. 

Je zult snel merken dat je dit spel niet gaat spelen om te winnen, maar puur voor de fun. Bij meerdere spelers kan het misschien wel even duren eer je terug aan de beurt komt, maar uiteindelijk ben je constant bezig met de geest te observeren die vragen van andere spelers krijgt. Wij zijn erg benieuwd hoe dit spel gaat verlopen tijdens de latere uurtjes op een speldag als er al een paar cocktails genuttigd zijn, en dan meer bepaald door de geest.

Dit spel is geschonken door 999 Games en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.
Paranormale Detectives is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 30 - 60 min







Reacties

Populaire posts