Mysterium Park

Een circus met duistere geheimen wacht op jou! De voormalige directeur van het park verdween enkele jaren geleden... Een onderzoek leverde niets op. Sinds die nacht gebeuren er vreemde dingen in het circus. Jullie zijn helderzienden die geloven dat er een geest ronddwaalt om de waarheid aan het licht te brengen. Mochten jullie al een keertje Mysterium hebben gespeeld, dat kan je Mysterium Park als de light versie daarvan bezien.

Eén van de spelers zal als geest van de vorige circusdirecteur spelen. Zijn job bestaat er uit om tips te geven over zijn eigen moord aan de andere spelers, de onderzoekers. In totaal liggen er 9 verschillende verdachten op het speelbord, en aan de hand van de tips zal je daar nog 3 moeten van overhouden. Als die taak erop zit, komen er 9 locatie kaarten op het speelbord. Ook hier zal je weer het aantal kaarten moeten reduceren tot 3 plaatsen. Op het einde zijn er 3 moordenaars, en 3 locaties, en de onderzoekers krijgen nu exact 1 poging om te weten te komen welke combinatie moordenaar-locatie de juiste is.

De speler die de geest speelt, mag heel het spel niet spreken. Om zijn tips door te kunnen geven aan de onderzoekers, zal hij kaarten gebruiken. Deze kaarten kan je best vergelijken met kaarten zoals in Dixit. Ze zijn erg mooi vorm gegeven en bevatten vele kleine details. De geest is ook de enige speler die een kaartje ziet dat aanduidt welke onderzoekers/spelers overeenkomen met welk karakter op het spelbord. (zoals bij Codenames) Die moeten de onderzoekers samen proberen te vinden, om zo al mogelijke moordenaars te elimineren. De geest heeft hiervoor 7 handkaarten ter beschikking. Uit deze kaarten kiest de geest een vrij te kiezen aantal, om aan een bepaalde speler te geven. Die kaarten leiden hopelijk de onderzoekers naar hun personages.


Nadat de onderzoekers samen hebben gekozen welke karakters ze zijn, geeft de geest aan of dit juist is of niet. Is er een onderzoeker fout gekozen, start er een nieuwe beurt. Zodra iedereen zijn of haar karakter gevonden heeft, gaat het spel verder naar de 2e ronde, waar er 9 locaties komen te liggen. Ook hier zal iedere onderzoeker een locatie moeten zoeken om te elimineren. Maar opgelet, de spelers hebben in totaal maar 6 beurten voor heel het spel ! Gokken jullie dus te vaak foutief, verliezen jullie het spel. In het geval dat de geest echt slechte kaarten heeft getrokken om goede tips te geven, mag deze speler tot 3 maal toe nieuwe kaarten trekken. Eenmaal de spelers voorbij de 2e ronde geraken zonder alle 6 de beurten op te gebruiken, zal de eindfase ingaan.


De 3 overgebleven moordenaars en locaties worden in paren (zelf te kiezen) op het spelbord gelegd. De geest mag nu 2 kaarten aan de onderzoekers geven om aan te duiden welke de juiste combinatie is. Dat is dan 1 kaart als tip voor de moordenaar, 1 kaart als tip voor de locatie. De spelers winnen het spel als ze de juiste combinatie kunnen aanduiden. De spelers verliezen gezamenlijk als ze niet in ronde 3 geraken na 6 speelbeurten, of als ze de verkeerde combinatie kiezen.

Liefhebbers van Mysterium gaan vast en zeker ook fan zijn van deze Mysterium Park. Het thema is zeer duidelijk aanwezig en erg mooi uitgewerkt, net als het artwork op de verschillende kaarten. De light versie is sneller aan te leren, sneller op te zetten en sneller te spelen. Grote kans dat je meerdere spelletjes na mekaar speelt in tegenstelling tot Mysterium. Zo kan iedere speler eens een keertje als geest spelen, zonder dat het spel gaat vervelen. Tot slot nog een dik applaus om zoveel spel materiaal in een compacte speldoos te krijgen.

Dit spel is geschonken door Asmodee BE / Libellud en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.
Mysterium Park is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.

Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 45 min


Reacties

Populaire posts