Tussie Mussie
Een kaartspelletje met slechts 18 kaarten ? We weten dat dit zeer leuke spellen kunnen zijn, zie maar naar Love Letter. We testen dit micro spelletje even voor jullie uit.
Tussie Mussie hoort thuis in het rijtje van kleine spellen die Quined Games voorheen al had uitgebracht : Stew, Circle the wagons en Sprawlopolis. Het design van Tussie Mussie werd verzorgd door Elizabeth Hargrave, een dame die in 2019 in de spotlights kwam te staan met onder ander Wingspan. Deze keer is ze helemaal wild gegaan met bloemen, en meer bepaald in de Victoriaanse tijd. We moeten zeggen dat het artwork en wel netjes uitziet, alhoewel ik persoonlijk geen fan ben van het thema.
De 18 kaarten worden geschud en gedekt op tafel gelegd. De startspeler trekt 2 kaarten en bekijkt beiden in het geheim. Dan maakt deze speler de beslissing om 1 van die 2 kaarten gedekt en de andere kaart open op de tafel te leggen. Het is nu aan de speler aan de linkerkant van de startspeler om hiervan een kaart te kiezen. De kaart die niet werd gekozen, gaat naar de startspeler. De kaart die de spelers ontvangen komt in hun persoonlijke rij te liggen, en je begint aan te bouwen aan de linkerkant. Nu doet de volgende speler hetzelfde, en dit blijft zich herhalen totdat elke speler 4 kaarten heeft verzameld.
Koos je voor een gedekte kaart, blijft die kaart gedekt liggen in je persoonlijke rij van kaarten. Neem je een open kaart, komt die open te liggen. De open kaarten worden in dit spel ook wel je boeket genoemd. Als de kaarten verdeeld zijn, schuiven de spelers hun open kaarten of hun boeket een beetje naar boven, en worden de gesloten kaarten open gedraaid. Zo kan je onthouden welke kaarten bij je boeket horen, en welke niet. Daarna voeren alle spelers tegelijkertijd de acties uit die moeten uitgevoerd worden voor de puntentelling. Welke acties dat zijn, staat netjes op de kaarten aangegeven. De spelers kiezen zelf in welke volgorde ze die acties uitvoeren indien ze meerdere van die kaarten hebben. Zo zou het kunnen gebeuren dat een speler een nieuwe kaart mag trekken om te vervangen met een kaart uit zijn of haar rij, of dat een speler een kaart verplicht moet afleggen uit de rij.
In een laatste fase is er de puntentelling: voor elk hartje aanwezig op je kaart krijg je 1 punt. Dan worden de punten geteld van de kaarten zelf. Zo kan je een kaart bezitten waarop staat dat je een punt krijgt voor elke paarse kaart in je rij, of een punt voor elke verschillende kleur die je bezit. Ook de positie van de kaarten is van belang. Bepaalde kaarten geven je extra punten als ze naast een kaart met een hartje liggen bijvoorbeeld. Andere kaarten zullen dan weer punten scoren voor het aantal kaarten in je boeket enz ... In totaal worden er 3 rondes gespeeld, en de speler met de meeste punten is de winnaar.
Dit is een snel en zeer eenvoudig spelletje dat je op 15 minuutjes kan spelen. Het is leuk om even tussen 2 spelletjes te doen of als je niet veel tijd hebt om een groot spel te starten. Ook reizigers zullen met het kleine formaat tevreden zijn, aangezien dit spel in je broekzak past. Het aanbieden van de kaarten aan je tegenspelers - 1 gedekt en 1 open - kan zeer tactisch verlopen. Laat je nu net de beste kaart open zien, of doe je alsof de gedekte kaart een zeer goede is die je zelf wel wilt ? Welke kaart wil je dat je tegenstander neemt, en kan je deze goed genoeg inschatten welke kaart hij of zij gaat nemen ? Dit is het belangrijkste aspect waar het bij Tussie Mussie om draait.
Dit spel werd geschonken door Quined Games en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.
Tussie Mussie is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.
Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 - 20 minuten
Reacties
Een reactie posten