Ahau : rulers of Yucatan

Het spel Ahau speelt zich af in het oude Mayarijk op Yucatan. Het doel in dit spel is om de machtigste en invloedrijkste leider van in het Maya tijdperk te worden. Om succesvol te worden ga je je grenzen willen uitbreiden, heb je grondstoffen nodig om aan je piramide te bouwen en wil je in de gunst van goden komen. Om dit alles te bereiken ga je goed moet plannen en ga je confrontaties aangaan met je medespelers om zo te regeren over de gewenste gebieden.

Om een spel te starten leg je het spelbord in het midden van de tafel. Het spelbord is dubbelzijdig en afhankelijk het aantal spelers wordt de juiste zijde genomen. Vervolgens krijgt elke speler een tempelbord en een stapel kaarten. In het begin van de beurt neemt elke speler 2 kaarten uit de beschikbare persoonlijke set kaarten. Nadat alle spelers de 2 kaarten gekozen hebben leggen alle spelers deze kaarten open op tafel zichtbaar voor iedereen.

De keuze van de kaarten is belangrijk voor het verloop van het spel. Het nummer van 1 kaart bepaald naar welk gebied je wil gaan, de tweede kaart geeft aan hoe krachtig je bent in gevechten. Beide kaarten zijn dus van cruciaal belang. Als er meerdere spelers een kaart uitspelen voor hetzelfde gebied dan wint diegene met de hoogste militaire macht. De verliezende speler zal voldoende moeten nemen met een aangrenzend gebied. Vervolgens mag je een piramide tegel nemen uit de twee beschikbare tegels in je veroverd gebied. Daarna start de actiefase.

Elke speler kan een arbeider inzetten op een stadstegel rondom hun gebied. Elke stadstegel vertegenwoordigt één van de 5 goden. Na het plaatsen van een werker in een stadstegel mag je als je wil de gunst van de god van deze stad vragen. Elk van de 5 goden heeft bepaalde acties die je vervolgens kan uitvoeren. Alvorens je de gunst van een god kan vragen moet je beschikken over piramide tegels die overeenkomen met deze god, het aantal tegels bepaalt je actiekracht. Als acties van de verschillende goden onderscheiden we zo het nemen van extra piramide tegels, grondstoffen nemen, het verplaatsen van een werker naar aangrenzende stad, kaarten terugnemen, … Zodra je mogelijks de gunst van een god gebruikt hebt kan je ofwel produceren ofwel bouwen aan je piramide.  Bepaal vooraf goed welke acties je gaat en kan uitvoeren. 

Als je produceert wordt het productiefiche op het kalenderspoor gelegd. Zodra je een productiefiche legt op de laatste plaats van het kalenderspoor wordt een K’atun viering geactiveerd en dit is namelijk één van de triggers om het einde van het spel in te luiden. Bij een K’atun viering wordt er tussentijd een telling gehouden, dit voor elke tempel en elke stad waar je werkers hebt.

Het einde van het spel zal ingeluid worden zodra er 3 K'atuns zijn gevierd, of een speler voltooit zijn piramide of een speler heeft al zijn arbeiders op het bord geplaatst. De speler met de meeste roem is de winnaar.

Dit is geen spel waar je zomaar mee start, het vergt heel wat strategie en planning. Het is zeer terecht om dit spel in de categorie euro spellen onder te brengen. Tijdens het spelen kan je daarnaast ook genieten van alle mooie elementen en artwork. Er is veel aandacht geschonken aan details zoals de 3D tempels van de goden. En er werd ook aan de de solospeler gedacht: er is een solo optie voorzien. Dus leef je uit en bewijs dat jij een invloedrijke leider bent.

Dit spel is geschonken door Grand Gamers Guild en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 5
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 90 - 120 min

 

Reacties

Populaire posts