Printing Press

Vele van jullie herinneren zich misschien het spel Gutenberg, waarin spelers werden meegenomen naar de wereld van de drukkunst. Printing Press is een kleinere versie van Gutenberg, en belangrijk: het is een op zich staand spel.  We worden ook terug meegenomen naar de wereld van de boekdrukkunst, maar in een simpelere versie dan Gutenberg. 

Het spel wordt gespeeld in 3 rondes waarin elke speler zoveel mogelijk opdrachten probeert te vervullen door het vullen van een frame met de juiste kaarten. Je kan punten verdienen door opdrachten te voltooien die op de frames en platen staan vermeld. Hoe meer doelstellingen voltooid zijn, hoe meer punten je kan behalen, en als alle doelstellingen op je plaat zijn voltooid, krijg je ook nog bonuspunten.

Sommige opdrachten zijn gericht op het verzamelen van een specifiek aantal symbolen van een bepaald type, terwijl andere opdrachten vragen om specifieke symbolen in een bepaalde volgorde te plaatsen. Dit zorgt voor veel variatie in het spel, waarbij je constant moet afwegen welke opdrachten je willen nastreven en hoe je je resources het best kan gebruiken om je doelen te bereiken.

 

In het begin van het spel krijgt iedere speler  een karakter met unieke vaardigheden, deze kan je helpen bij het voltooien van opdrachten en geeft bepaalde voordelen. Een andere belangrijk element dat ik wil opmerken is de speelvolgorde, deze wordt bepaald door het aantal zwarte kubussen.  Deze kubussen kan het aantal in je speelveld zijn of als echte kubus doordat je vorige keer de laatste speler was. Als eerste mogen kiezen biedt uiteraard voordelen om je opdrachten tot een succes te brengen.  En keuze zijn er alom, zo kies je in het begin van een ronde een frame en opdrachtkaart, daarna worden er 6 keer kaarten genomen met drie symbolen, dit kan een letter, een kleur, ... zijn.

Nadat alle kaarten zijn gekozen voor de ronde, plaats je je frame over de kaarten die je op tafel hebt geplaatst, waarbij je probeert een raster van 3 x 3 symbolen in het frame zichtbaar te maken. Vervolgens  controleer je je doelstellingen en scoor je punten.  Dit doe je dus 3 keer in het spel. 

Door slim te kiezen bij het nemen van de kaarten en strategisch gebruik te maken van de mogelijkheid om kaarten over elkaar te leggen, kan je extra punten scoren. Vergeet niet: er zijn zowel opdrachten in het frame als bij de opdrachtkaart.  Als het je lukt om zowel de hoofdopdracht als de opdrachten van het frame te verwezenlijken krijg je extra punten.  Na elke ronde kan je bovendien ook nog bonusfiches plaatsen op een eindscore voorwaarde.  Je kan op elk frame maar 1 bonusfiche plaatsen en je mag ook maar 1 keer een bonusfiche met waarde 2 op een zelfde voorwaarde leggen, de tweede maal dat je een fiche op eenzelfde voorwaarde legt is dit met de waarde 1.

Dit spel is zeer leuk voor de spelers die graag puzzelen.  Laat zien dat jij de beste drukker bent ...

Dit spel is geschonken door Granna en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 15 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts