Same One !


Het doosje zit er met zijn Aziatische tekens best exotisch uit, maar de spelregels van Same One zijn vrij eenvoudig uit te leggen. Al is de ondertitel niet wat het op het eerste zicht lijkt: zo spelen dieren (honden en haaien) een belangrijke rol in bepaalde variaties van dit cijferkaartspel. Same is niet het enkel het Engelse woord voor 'hetzelfde', maar ook Japans woord voor haai (hierover later meer) en verwijst de One naar de hond die op bepaalde kaarten in het spel voorkomt. 

In de basisversie van dit spel krijgt elke speler kaarten op hand (10 bij 3-7 spelers, 8 bij 8 of 9 spelers) en probeert iedereen zo snel als ze kunnen hun kaarten weg te spelen, en wint de speler die hier het eerst in slaagt. Het spel bestaat uit 90 (1-30) genummerde kaarten in drie kleuren (geel, groen, blauw) waarvan de eerste vijftien (1-15) omhoogwijzende pijlen bevatten, en de volgende vijftien (15-30) omlaag wijzende pijlen weergeven. 


De laatst gespeelde kaart geeft aan of de volgende kaart al dan niet hoger of lager dient te zijn. Kaarten met hetzelfde nummer kunnen samen uitgespeeld worden. Geen passende kaart op hand ? Dan ben je verplicht er eentje van de trekstapel te nemen (en mag deze, indien gepast, onmiddellijk uitgespeeld worden). 

Veel leuker zijn natuurlijk de vier alternatieve spelvormen, waarin de hond, haai, en de kleuren van de kaarten wel een rol spelen. (De 'nummer- en pijlenregels blijven sowieso van kracht). Zo is er de eerste variatie, waarbij je in het laatste beurt moet uitkomen met een haaienkaart (genummerd van 13-18). Bij een tweede variatie moet je UNO-gewijs aanleggen binnen dezelfde kleuren als de laatste gespeelde kaart, en kan je van kleur wisselen als je twee zelfde nummers kan uitspelen. 


De derde variatie telt meerdere spelrondes, waarbij spelers tussentijds punten scoren. Zo krijgen de spelers die nog kaarten op hand hebben als de eerste speler zijn hand leegspeelt dat aantal minpunten gelijk aan het aantal resterende handkaarten, en scoort de winnaar van die ronde zoveel punten als de som van alle minpunten van de overige spelers. 

Is de laatst uitgespeelde handkaart een hondenkaart (kaart met het nummer 1) ? Dan verliezen alle andere spelers 10 punten, en scoort de winnaar van de ronde 10 punten per medespeler. Een laatste spelwijze impliceert dat als je hetzelfde kaartnummer op hand hebt als de laatst gespeelde kaart, je deze onmiddellijk en buiten je beurt om mag spelen. Zo wordt de aflegstapel 'gereset' en mag de actieve speler een nieuwe startkaart kiezen. 

Een Aziatische UNO-met-een-twist, dat is een potje Same One. Een leuk snel tussendoorspelletje voor 3 to 9 spelers dat met een spelduur van amper 10 minuten een ideaal tussendoortje is tijdens het wachten op medespelers, je tactisch vermogen te resetten tussen twee zware spellen door, of gewoon in een van de alternatieve versies met meerdere spelrondes prima op zich staat als snel cijferkaartspelletje ! 

Dit spel werd geschonken door One Draw en kan vanaf januari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers: 3 - 9
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 10 minuten

Reacties

Populaire posts