El Tesoro de la Reina

In de 'Schat van de koningin' draait het niet zozeer om de zeemzoete roze rijke wereld van de Disney- en andere prinsessen, deze koningin is eerder van de stoerdere soort, zoals het duistere kleurenpalet van het doosje al aangeeft. Deze queen is immer belust op de roversbuit van de vikingstrooptocht, en ze zal de beste stroper die haar goederen aanlevert dan ook trouw en gepast belonen. Al is ze niet door-en-door slecht, haar Robin Hoodgehalte is hoog genoeg, want er wordt enkel gestolen van de rijken. 

Maar in welke buit is het ze het meest geïnteresseerd ? Graan, zilver, wijn, goud, wapens of vee ? Probeer dit eerst uit te vissen, want de speler die dit soort buit zoveel mogelijk aanlevert, wint niet alleen de gratie van de koningin, maar ook het spel ! 

Het doosje bevat 7 tokens: 6 buittokens (wijn, schaapje, graanzak, bijl, ring, beker) en 1 'hebzucht' token, zestig kaarten en 1 koningin. De tokens worden geschud en gedekt uitgedeeld. Elke speler krijgt er eentje en houdt deze geheim voor de andere spelers. De niet-gebruikte tokens belanden op de tafel, eentje ervan wordt bewaakt door de koningin (dit type buit is het meest gegeerde van dit potje El Tresor de la Reina) e wordt pas onthuld aan het einde van het spel. 

Alle spelkaarten worden geschud en evenredig verdeeld over drie deckstapels. Tijdens een spelbeurt trekken de spelers een kaart van een van deze drie stapels en speelt deze uit in zijn persoonlijke speelruimte. Kaarten worden steeds 'open' gelegd en kaarten van hetzelfde type kunnen op elkaar gestapeld worden om het overzicht te bewaren.  

Mogelijke kaarten zijn buitkaarten (voorzien van een of meerdere 'buiten'), die je voor je stockeert (zie puntentelling). Schatkaarten bevatten een of meerdere soorten buiten, en kan je ofwel bewaren (als buitkaart) ofwel bij een andere speler in de speelzone leggen zodat je een andere kaart van die speler kan stelen. 

De runestenen verhuizen naar de aflegstapel, maar niet zonder dat je een sneak peak mag maken bij de tokens die niet aan een speler toegewezen zijn, en vervolgens dit token bij je houden (zijn alle tokens op, dan mag je naar een token van een andere speler kijken). De 'Kingdom of death' (wolvenkaart) belandt eveneens op de aflegstapel, maar heeft als gevolg dat elke medespeler een kaart uit zijn speelzone moet afleggen.

De 'Tree of Life' geeft je de kans om een buittoken van een medespeler in het geniep te bekijken, al moet je in ruil natuurlijk wel hetzelfde toestaan. Het spel eindigt als een van de drie decks leeg zijn. Hierna is de strooptocht ten einde en keren de stropers met hun buit terug naar de queen. De spelers proberen uit te vissen hoeveel zicht ze hebben op welk token er onder de queen ligt (een buit- token of het hebzuchttoken) en sorteren de kaarten uit hun speelzone als volgt: de kaarten die opengelegd worden tellen mee voor het buittoken, en dichtgelegde tellen mee voor het hebzuchttoken. 

Bewaakt de koningin een buittoken, dan wint de speler het meeste buit verzameld heeft die queen bewaakte. Stond de queen op 'hebzucht, dan wint de speler die het meeste buit gedekt liet liggen het spel. Voor kleinere spelers is er een makkelijkere spelvariant voorzien zonder het hebzuchttoken, dus El Tresor de la Reina biedt voor ieder wat wils ! 

Dit spel werd geschonken door Falomir Juegos en kan vanaf februari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten





Reacties

Populaire posts