Ark Nova : Marine Worlds

Marine Worlds introduceert een nieuw aspect in Ark Nova met de toevoeging van zeedieren en speciale aquaria voor hun huisvesting.  Daarnaast vinden we in de doos ook een nieuwe universiteit, vervangende actiekaarten, nieuw bonustegels en is er de mogelijkheid om Ark Nova solo te spelen. 

 

Wat ik persoonlijk leuk vind is dat de speelstukken gepersonaliseerd zijn, zo speelt onder andere zwart met de pinguïn en blauw met de vis. Niet alleen de speelstukken maar ook de verschillende topjes op de scoresporen zijn aangepast en geven een leuke nieuwe toets. Een ander leuk weetje voordat je start met spelen en je de uitbreiding mixt met het basisspel: op alle nieuwe kaarten staat het symbool van een zeepaard.  Zo kan je de kaarten van de uitbreiding vlot terug wisselen met het normale spel en kan je bij elk spel beslissen of je al dan niet met de uitbreiding wenst te spelen.

Wat het spelconcept betreft hebben deze zeedieren unieke eigenschappen en mogelijkheden. Deze zeedieren kan je onderbrengen in de 2 nieuwe accommodaties, zijnde een groot en een klein aquarium. Spelers kunnen slechts één exemplaar van elk formaat bouwen en moeten strategisch beslissen welke zeedieren ze willen huisvesten in welke aquaria, rekening houdend met de beschikbare ruimte en de behoeften van de dieren. Sommige van de reeds bestaande verblijven zoals het reptielenverblijf kunnen ook een thuis bieden aan bepaalde zeedieren.  Bij het bouwen van een aquarium is het ook belangrijk dat deze grenst aan water.  Bij de bouw van je eerste aquarium mag je als je al dieren hebt die zouden kunnen verhuizen naar het aquarium deze dieren éénmalig en onmiddellijk verhuizen. Bij de bouw van je tweede aquarium is dit niet meer toegelaten.

De zeedieren worden vertegenwoordigd door kaarten met verschillende symbolen en bonussen. De meest opvallende zeedieren zijn de rif bewoners, die een koraalrif symbool hebben en bij elke gespeelde kaart een speciale bonus activeren voor alle andere rif bewoners in je dierentuin. Ook belangrijk om even te vermelden zijn de nieuwe actiekaarten. Van elk actiekaarttype zijn een aantal nieuwe, volledig verschillende exemplaren gemaakt. Aan het begin van het spel kiezen spelers drie van deze actiekaarten en uiteindelijk houden ze er twee van over. Die twee vervangen de actiekaarten met dezelfde titel die spelers hebben. Dus je begint het spel met drie standaard actiekaarten en twee speciale. Het geeft elke speler een bonus die je kan helpen je spel sneller te ontwikkelen.

Zelf vind in Marine Worlds een meerwaarde, het biedt het nieuwe strategische elementen en variatie. De zeedieren en hun speciale aquaria voegen een extra vibe toe aan het spel, waardoor spelers nog meer worden uitgedaagd om hun dierentuinen op nieuwe en creatieve manieren te bouwen en te beheren.

Deze uitbreiding werd geschonken door Feuerland Spiele en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.
Ark Nova Marine Worlds is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 90 - 150 minuten

 

Reacties

Populaire posts