Dog Lover

In 2017 bracht AEG Cat Lady uit, een kaartspel ontworpen en geïllustreerd door Josh Wood , met over het algemeen positieve recensies. Enkele jaren later vonden ze het tijd dat ook de hondenliefhebbers een spel over hun trouwe viervoeters op de tafel mochten leggen.

Dog Lover is ontworpen door David Short en geïllustreerd door Kali Fitzgerald (de persoon van Love Letter). Op het eerste gezicht zou het gemakkelijk zijn om dit spel te beschouwen als een kopie van het origineel. Beide zijn gebouwd op dezelfde premisse, met vergelijkbare mechanismen. Beide zijn nogal vriendelijk voor niet-gamers. Maar er zijn verschillen in het gevoel en de spelmechaniek.


 Net als zijn katachtige tegenhanger draait Dog Lover om het kiezen van kaarten uit een 3x3 raster, maar met een extra twist. In plaats van kaarten in rijen en kolommen te trekken, gebruiken spelers Trick-kaarten die een patroon van vierkanten onthullen in de vorm van een hond die een truc doet. Spelers kunnen deze kaart draaien om een groep van het raster te claimen die overeenkomt met het patroon. Een waakhond voorkomt dat spelers meer dan één kaart uit de rij of kolom nemen die hij bewaakt, en verplaatst zich naar een plek die wordt bepaald door de Trick-kaart aan het einde van een beurt.

Verworven honden worden onmiddellijk in het spelgebied van de speler gelegd om te wachten op voedsel en misschien een voorproefje van het goede leven. Spelers zullen ook op jacht zijn naar brokjes en blik eten en... restjes. Voedselkaarten worden onmiddellijk geruild voor overeenkomstige blokjes, maar ze worden pas aan het einde van het spel officieel aan een hond gegeven, waar honden zonder eten en verspild voedsel worden bestraft.

Trait-kaarten zijn de grote toevoeging aan het raster. Spelers beginnen het spel met een hond om deze nieuwe functie meteen vanaf het begin beter te kunnen benutten. Eigenschappen moeten onmiddellijk worden toegepast op een specifieke grootte hond - klein, middelgroot of groot. Ze voegen een bonusvoorwaarde toe die veel punten kan opleveren, meestal gebaseerd op het wegstoppen van kaarten onder honden met eten. Het opberg mechanisme stelt honden in staat om extra punten te verzamelen door een wandel-kaart te verzamelen of een willekeurig aantal nuttige kaarten te begraven voor gemakkelijke punten.

De rest van de kaarten lijkt veel op Cat Lady. Een verscheidenheid aan speelgoedkaarten kan worden verzameld voor setpunten. Botten functioneren als het oude kattenkruid, waardoor bonussen worden toegekend voor gevoede honden, mits de speler er genoeg van heeft. Trainingskaarten zijn overwinningspunten die kunnen worden weggestopt, of ze kunnen worden uitgegeven om extra Tricks te verkrijgen. Adoptiekaarten kunnen worden geruild per 2 om een hond uit het asiel te redden. De belangrijkste beslissing met alle kaarten is of ze meer waard zullen zijn in de hand of weggestopt onder een voldoende gevoede hond volgens een verworven eigenschap.

De Fetch-kaart voegt een tactische wending toe aan het raster. De Fetch begint voor de laatste speler. Mensen kunnen deze enkele kaart heen en weer ruilen van hun speelveld naar het raster om een extra kaart te claimen op hun beurt. Het addertje onder het gras is dat ze de Fetch dan misschien moeten achterlaten voor een andere speler, die deze kan claimen om op een later moment te gebruiken.

In plaats van te eindigen wanneer het dek leeg is, wordt een waarschuwingskaart ingevoegd voor het einde om de laatste ronde aan te kondigen. Dit betekent dat er altijd een paar kaarten zijn die niet aan het licht komen. Punten worden geteld en een hondenkroon wordt toegekend.

Er zijn verschillende redenen om Dog Lover te zien als de grotere en betere broer of zus, ook al komt het in dezelfde formaat van doos. De Trick-kaarten leggen een interessante beperking op bij het verwerven van kaarten en creëren beslissingsruimte terwijl spelers zich afvragen of ze hun opties voor het kiezen van kaarten moeten upgraden. Alle opties om kaarten weg te stoppen versterken op dezelfde manier het strategische denken, wat dient als dubbel doel van scoren en verwennen van de honden door middel van kaartcombinaties

In mijn ervaring is er geen winnaar tussen de katten en de honden. Het kiezen van kaarten uit het raster blijft het hoogtepunt van beide spellen. Het is verrassend hoe anders ze aanvoelen, zelfs al zien ze er op tafel heel vergelijkbaar uit.

Dit spel is geschonken door AEG en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts