FTW?!

Het is opmerkelijk hoeveel interessante spellen zijn ontworpen die niet veel meer bevatten dan een spel kaarten met unieke getallen: Geschenkt, 6 nimmt, The Mind, The Game, enzovoort. Men zou niet verwachten dat zo'n eenvoudig spel kaarten in staat zou zijn tot zo'n verscheidenheid aan spellen, maar dat is het wel - en ontwerpers blijven er meer vinden.

FTW?! is zo'n spel, bestaande uit zestig kaarten genummerd 1-60 . Elke speler krijgt een bepaald aantal kaarten. Voordat het spel begint, geeft iedereen drie kaarten uit hun hand aan de rechterkant. Vervolgens speelt de speler links van de deler een willekeurige kaart. Op dit punt hebben spelers de keuze om een hogere kaart te spelen of een lagere kaart dan de meest recent gespeelde kaart voor hen te spelen, en een van de gespeelde kaarten in hun hand te nemen; op dit punt speelt de speler aan hun linkerkant een willekeurige kaart om het volgende spel te starten.

Een speler met kaarten voor zich heeft nu een extra optie - het spelen van een kaart die kleiner is dan de meest recent gespeelde kaart, maar het weggooien van één of meer openliggende kaarten om het totaal voldoende te maken. In dit geval hoeft de volgende speler alleen hoger te spelen dan de enkele kaart die is gespeeld, niet het totaal inclusief de weggegooide kaarten.

Het spel gaat door totdat een speler nog maar één kaart over heeft. Dan scoort iedereen positieve punten voor hun grootste overgebleven kaart, en negatieve punten voor elke andere kaart die overblijft - maar 0 punten als het totaal negatief zou zijn. Het spel gaat door totdat alle spelers eenmaal hebben gedeeld, waarna de hoogste score wint.


FTW?! is een briljant eenvoudig spel, met veel ruimte voor strategie. Ten eerste, net als bij veel afleg spellen, is er de uitdaging om te bepalen wat mogelijk is gezien de gedeelde kaarten. Je kent drie van de kaarten die de speler aan je rechterkant heeft - hoe helpt dit je? Wanneer je ervoor kiest om een kaart op tafel te spelen, wil je dan een hoge kaart of een lage? Ik zou het spel niet uitzonderlijk diepgaand noemen, maar eerder uitzonderlijk boeiend - het is een spel dat gespeeld kan worden met één oog gericht op het goed presteren, en het andere gericht op het genieten van het gezelschap van je medespelers.

Dit spel is geschonken door 2F spiele en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 25 - 40 minuten
 

Reacties

Populaire posts