Otlo Stones

Otlo Stones is een puzzelspel waarbij je met behulp van 6 dubbelzijdige tegels met telkens 4 stenen (in 3 kleuren) een bepaald patroon moet verwezenlijken. Dit kan in multiplayer (wie het meeste patronen oplost wint), maar het is ook zeer geschikt om solo te spelen als brain teaser.

Er is voor elke speler een setje van 6 identieke tegels voorzien, met daarop 4 posities waarop zich een gekleurde steen kan bevinden (geel, roze of blauw). Voor en achterkant hebben hierbij een verschillende compositie. Het interessante is dat sommige tegels gaten vertonen. je mag namelijk tegels stapelen, waarbij de gaten de steen van de onderliggende tegel laten zien. Hierdoor ontstaat weer een extra twist om tot het gewenste resultaat te komen.

Er zijn in totaal 60 opdrachtkaarten, in 3 moeilijkheidsgraden (20 van elk). De eenvoudigste toont een patroon van 2 op 8 stenen (2 tegels als basis), de moeilijkste gaat tot 4 op 4 stenen (4 tegels als basis). Opgepast: soms maken gaten deel uit van het patroon! Een opdracht is opgelost als het bovenaanzicht het gevraagde patroon vertoont en als de basisvorm gerespecteerd wordt. Je mag maximaal 2 lagen bouwen die kunnen overlappen, maar niet 'overhangen' (de voorbeelden maken dir wel duidelijk.

    

In multiplayer worden de opdrachten goed geschud, eventueel kan de mix aangepast worden aan het publiek (bvb enkel gemakkelijke opdrachten voor beginners). Er worden nu centraal zoveel stapels van 4 kaartjes opengelegd als er spelers zijn. Na het startsein begint iedereen tegelijk met zijn setje één van de 4 openliggende patronen te maken. De spelers werken dus niet noodzakelijk aan dezelfde opdracht.

Als iemand denkt klaar te zijn, roept hij 'Otlo' waarna de anderen het resultaat controleren. Is dit correct, dan krijgt de speler de opdrachtkaart, waarbij de onderliggende opdracht actief wordt. Hierna wordt gewoon verder gepuzzeld aan een volgende opdracht. Was het patroon niet goed, dan wordt ook gewoon verder gespeeld, maar die speler moet dan een andere opdracht kiezen. Het spel eindigt wanneer alle opdrachten vervuld zijn, of wanneer alle spelers geblokkeerd zijn voor de openliggende opdrachten. Iedereen telt nu de score van zijn gerealiseerde opdrachten, de hoogste score wint.

In solo mode is er geen tijdsdruk maar gaat het gewoon om de uitdaging om zoveel mogelijk patronen op te lossen. Je kiest hier zelf in welke volgorde je het aanpakt. En als je vastzit, is er altijd het blad met oplossingen, maar een echte puzzelaar blijft proberen uiteraard...

Otlo Stones is een aardig puzzelspel dat met een minimum aan materiaal toch een maximum aan spelplezier realiseert. Vooral het gebruik van de gaten voegt een originele dimensie toe. Als groepsspel hangt het iets te veel af van het niveau van de spelers, maar daar zijn creatieve oplossingen voor (verschillende moeilijkheidsgraden, voorgiften etc). Het gaat vooral in solo mode zijn dat het spel zijn waarde zal bewijzen. Met zijn 60 opdrachten is het immers ideaal om de wachttijd te overbruggen tot er bvb kan aangesloten worden bij een actieve groep. Wat ons betreft zeker een aanrader in zijn genre.


Dit spel is geschonken door Norsker Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.


 

Aantal spelers: 1 - 4
Speelduur: 15 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar

Reacties

Populaire posts