Nebula

 

Wie al eens op afgelegen plaatsen naar de sterrenhemel heeft gekeken zal het waarschijnlijk opgevallen zijn dat daar veel meer lichtpuntjes fonkelen dan in onze gemiddelde stedelijke omgeving. Oorzaak daarvan is uiteraard de lichtvervuiling die daar heerst. Gelukkig is hier Nebula waarmee we de nachtelijke kleurenpracht ongestoord tot leven kunnen wekken op een bordje voor onze neus. Plaats de juiste sterren en scoor punten door sterrenbeelden te vervolledigen, patronen te creëren en te vorderen op het spoor van de zwarte ster. Word jij misschien de nieuwe 'Star-Lord'? (knipoog naar Marvel fans)

Het centrale bord stelt de bakermat van de sterren voor. In 3 clusters van 6 posities elk zal je daar kunnen kiezen uit verschillende sterren van 6 mogelijke kleuren, samen met nog een aantal zwarte sterren. In het midden is een plaatsje voorbehouden voor de zogenaamde booster ster, maar daarover later meer. De 100+ sterrensteentjes zelf starten in een zakje en zullen willekeurig tevoorschijn komen. Ten slotte is er nog een apart spoor voor de zwarte sterren.

Elke speler ontvangt een identiek melkwegbordje, met concentrische sterrenbanen en 4 sterrenbeelden. De mogelijke posities zijn verder nog verbonden met verschillende lijnen. Ook hier is een apart spoor voorzien voor de zwarte sterren. Afhankelijk van de beurtvolgorde krijgt iedereen een aantal sterren in zijn voorraad. Verder mag elke speler uit 2 persoonlijke objectieven 1 kaart kiezen, die uiteraard geheim blijft.

Naast dit persoonlijke objectief zijn er nog 4 'race' kaarten, dit zijn gemeenschappelijke doelen waar de snelste de meeste punten zal scoren. Voor gevorderden zijn er dan nog de speciale objectieven, die onder het waarderingsspoor komen te liggen. Dit optionele spoor bepaalt hoe sommige resultaten zullen scoren (sterrenbeelden, kleuren en banen).

De spelers komen om beurt aan bod, en doen telkens 4 stappen, te beginnen met het verzamelen van sterren. Dit kan op 2 manieren, ten eerste via het tijdmechanisme. Je mag dan de 3 pionnen in de sterrenwieg in totaal 5 posities verplaatsen, en dan de sterren nemen waar de pionnen geëindigd zijn (als er nog sterren liggen). De andere methode is 'chaos': geef 1 ster af en trek er 5 uit de zak. Je mag er 2 houden, de rest gaat uit het spel. Iets bruter en meer onzekerheid.

De volgende stap is het plaatsen van sterren. Te beginnen met de centrale positie moeten sterren altijd aansluiten, en de kleur moet verschillen. Eventueel mag je een ster vervangen. Maximum 2 sterren per beurt, of 3 als een ervan matcht met de booster ster. Zwarte sterren komen op het aparte spoor te liggen, hoe meer sterren hier, hoe meer punten. Dit veroorzaakt ook een verschuiving op het centrale zwarte spoor, waardoor mogelijk de booster ster wijzigt. De speler die een zwarte ster plaatst mag ook een marker op een van de waarderingssporen vooruitzetten.

Hierna wordt gekeken of er een race objectief vervuld is. Zoja, zet je een pion op de gepaste positie. Ten slotte worden de sterrenclusters indien nodig aangevuld.


 

Het spel eindigt wanneer een van 4 eindcondities bereikt is, waarna de lopende ronde wordt uitgespeeld.. Er volgt dan nog een eindevaluatie van je sterrenkaart, die afhangt van de bereikte doelen, de posities van de markers op de waarderingssporen, je compositie en zwarte sterren. De winnaar is diegene met de hoogste score.

Omwille van zijn gemiddelde speelduur en heel toegankelijke regels is Nebula ideaal als familiespel. Maar ook de veelspeler zal hier voldoende uitdaging vinden, zeker als de geavanceerde regels worden toegepast. Er zal dan meer tactisch gestreden moeten worden over de waarderingssporen. Interactie blijft evenwel beperkt tot het mekaar afsnoepen van bepaalde sterren. Qua presentatie is het materiaal meer dan degelijk, vooral de putjes in de spelersborden om de sterren op hun plaats te houden zijn een mooie toets. Al bij al een geslaagde puzzelaar voor wie zijn medespelers eens sterretjes wil laten zien...


Dit spel werd geschonken door Fractal Juegos en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.

 

Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 40 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar

Reacties

Populaire posts