Dino Picnic


Zoals alle levende wezens, hebben de dino's maar één hoofddoel in het leven: genoeg eten vinden om te kunnen overleven, en zich voort te planten zodat de babydino's het bestaan van de soort kunnen verzekeren. Net dat is ook de missie van de spelers in Dino Picnic, een kleurrijk spel van BioViva voor spelers van 6 tot 106 jaar. Creëer voedselketens en zorg voor babydino's; de ondertitel is duidelijk: Eat for your life ! 
 

De speldoos is goedgevuld met een enorme collectie aan mooi uitgewerkte tokens, dino's, eieren en een dubbelzijdig spelbord, dat opgedeeld is in 4 secties. Iedere speler speelt het spel binnen zijn eigen spelbordsectie. Het spel loopt over twee spelrondes ('tijdperken') waarbij iedereen tegelijk samenspeelt. De dino'stokens omvatten verschillende soorten, opgedeeld in carnivoren, herbivoren, vliegende dino's en 'zeedino's, en passen op bepaalde manieren in elkaar, door uitsparingen in elkaar te passen rekening houdend met de voedingsregels. 

Elke speler start met twee startdinotokens en probeert hieraan passende voedingsketenstokens aan te puzzelen, in een zo lang mogelijke serie, van links naar rechts en van 'dino zonder natuurlijke' vijand over dino's die wel gegeerd zijn als voedsel, tot 'cycas' (planten die uiteraard geen andere planten of dino's opeten). (Elke speler krijgt een stapeltje dinotokens bij de start van het spel). Wanneer een speler 2 dino's in de keten met elkaar verbindt, leggen deze onmiddellijk een aantal eieren (aantal en kleur overeenkomstig wat op de dinotile vermeld staat). Deze worden met de schaal naar boven op de dino's geplaatst (hoeveel babydino's de eieren bevatten blijft geheim tot het einde van het spel). 

Zeedino's moeten niet gevoederd worden, maar verwerven eieren als ze samengepuzzeld worden (deze dino's bestaan uit 2 aparte tokens). De tweede spelronde is gelijkend aan de eerste, het spel gaat door tot er maar 1 kleur eieren over is, alle eieren op zijn, of er geen dinotokens meer over zijn aan het einde van de tweede spelronde. 

De puntentelling is eenvoudig: elke babydino telt voor 1 punt, en spelers met de meeste eieren, meeste cycas, meeste dino's of langste complete voedingsketen krijgt telkens bonuspunten in de vorm van de 'bonusaurus'. De spelers met de meeste punten (eieren + bonus) wint het spel ! 


Een snel spel in een kleurrijk thema dat zeker onze kleinste spelers zal aanspreken, net als het spelconcept waarbij iedereen tegelijk bezig blijft en niemand op zijn beurt hoeft te wachten. Met een korte spelduur en set-up is het een ideaal tussendoorspelletje. En nog leerzaam ook, want de spelhandleiding bevat een zeer uitgebreide 'extra info' sectie met duiding over de periode waarin de dino's leefden en een beschrijving van elke dinosoort apart. Ideaal lees- en speelvoer dus ! 

Dit spel werd geschonken door Bioviva! en kan vanaf januari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 20 minuten

Reacties

Populaire posts