Coal Baron

Coal Baron, of in het Duits Glück Auf, is een spel dat zich afspeelt in het Walhallah van de spellenwereld : Essen. Alhoewel er in het begin van de 20ste eeuw nog niet veel gezelschapsspellen zullen geweest zijn.


Coal Baron is een worker-placement spel, met een toch wel een vrij uniek thema en enkele nieuwe spelelementen. Jou doel is om zoveel mogelijk contracten te vervolledigen in de 3 schiften die het spel zal duren. Iedere speler heeft een eigen steenkoolmijn, met in het midden een beweegbare lift. In het midden van de tafel ligt een gemeenschappelijk bord waar je je werkers kunt plaatsen om je acties uit te kiezen.

Een speelbeurt ziet er als volgt uit : Je plaats één of meerdere mannetjes op het speelbord, en je voert de actie uit. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Zodra alle spelers zonder mannetjes zitten, is er een schift voorbij. Na 3 schiften volgt de eind telling. Er zijn 5 beschikbare acties : Je kan tegels kopen waarop mijn wagonnetjes staan, of je kan kiezen om geld te nemen, je kan je mannetjes inzetten om actiepunten te krijgen, je kan extra contracten nemen en tot slot kan je je contracten uitvoeren om punten te scoren.


Tegels die je koopt puzzel je aan je mijngangen aan. Dat kan langs 2 kanten : links is de kant met verlichting, rechts zonder. Helemaal op het einde van het spel zal gekeken worden of je mijn in evenwicht is, dat er dus links en rechts evenveel tegels liggen. Zo niet krijg je 2 strafpunten per tegel verschil. Als je een tegel aanlegt, krijg je automatisch daar een steenkool bij in de overeenkomstig kleur. Er zijn 4 verdiepen in je mijn, met elk 4 verschillende kleuren van kool. Als je mannetjes inzet om actiepunten te verkrijgen, kan je de lift bewegen, de steenkool in de lift zetten, de lift terug naar boven bewegen, en op een vervoermiddel laden. Hoe meer actiepunten je hebt, hoe meer je kan bewegen. Contracten kan je ook ten alle tijden bijnemen. Enkel elk contract dat op het einde van het spel niet weg is, levert 1 strafpunt op. Het uitvoeren van contracten doe je per type voertuig dat op het contract staat. Zo kan je misschien wel 2 of meer contracten in keer afleveren en zal je heel wat punten scoren.

Het inzetten van je mannetjes op vakjes waar al iemand staat is hier mogelijk. Je moet enkel 1 mannetje meer inzetten dan dat er al stond. Aan jou dus de keuze in welke dingen je eerst gaat investeren voordat de anderen de acties met hun werkvolk gaan bezetten.


Zodra iedereen zijn mannetjes op zijn, is de eerste ronde gedaan en is er een tussentijdse puntentelling. De tweede keer dat iedereen zijn mannetjes op zijn, is er een iets uitgebreidere puntentelling, en na de derde keer volgt de eind telling.

Tot slot nog een klein woordje over de handleiding. Het komt niet vaak voor dat een handleiding zo vlot en duidelijk geschreven is als deze. Erg duidelijke illustraties maken dit voor iedereen verstaanbaar. Chapeau !

Dit spel werd geschonken door R&R Games / Eggert Spiele en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 70 minuten


Reacties

Populaire posts