Celtic

De Celtic lord of de Weterrau is naarstig op zoek naar een waardige opvolger. Uiteraard willen de spelers ieder voor zich bewijzen dat de lord maar één goede keuze kan maken. De beste opvolger? Dat ben jij! Maar om de lord tot de juiste keuze te laten komen, moeten de spelers er natuurlijk wel iets voor doen. De spelers reizen door de regio en drijven handel met de naburige stammen. 

Elke beurt moeten ze een beweging uitvoeren van één of twee stappen met hun gezinsleden. Je bepaalt zelf hoeveel gezinsleden er deel gaan nemen aan deze reis. Andere spelers hebben hierbij de mogelijkheid om aan te sluiten bij de reeds vertrokken speler. Maar let op, het reisdoel van je medespeler moet wel binnen je grenzen van twee stappen liggen. Anders is het niet mogelijk om je aan te sluiten. Het voordeel van dit aansluiten, is heel simpel: je maakt een gratis reis!

Om in dit spel punten te verzamelen heb je twee mogelijkheden, waarbij je zult ervaren dat je beide mogelijkheden wilt benutten om tot een goede eindscore te komen. Als eerste probeer je de doelkaarten te volbrengen. Er zijn doelkaarten met twee bestemmingen, welke op het einde 15 punten per kaart waard zijn en er zijn moeilijker bereisbare kaarten, waarbij je drie reisbestemmingen aan zult moeten doen om de opdracht tot een goed einde te brengen. Dat levert je dan wel weer 20 punten per kaart op. Daarnaast ga je in de loop van het spel goederenkaarten verzamelen. Er zijn zes verschillende goederen, allen met een eigen waarde. En daar komt het grootste minpunt van het spel om de hoek kijken. Zoals gezegd hebben de diverse goederenkaarten verschillende kleuren en hebben zij verschillende waardes. Dit staat echter nergens op het speelveld of op de doelkaarten beschreven. Het kan toch niet zo zijn, dat we voordat we een spelletje Celtic gaan spelen de waardes uit ons hoofd moeten leren? Het is op te lossen door op de scoreblaadjes zelf een overzicht te maken welke goed welke waarde vertegenwoordigt. Maar dat had toch eigenlijk niet zo hoeven te zijn. Een gemiste kans!

Dat vermeld te hebben, verder met de uitleg. Wanneer je een aantal goederenkaarten gepakt hebt, afhankelijk van het aantal reisgenoten die deze locatie aangedaan hebben, keren de reizigers weer voldaan terug naar hun beginpunt. De volgende reis kan gestart worden. Het aantal volbrachte doelkaarten, maakt op het einde hoeveel goederenkaarten er geteld mogen worden. Dus je wilt proberen om beiden in bezit te krijgen, de doelkaarten en de goederenkaarten. Als een speler zijn vijfde doelkaart volbracht heeft, eindigt het spel en kan op het meegeleverde scoreblokje de eindscore berekend worden. 

Celtic is een gemakkelijk toegankelijk familiespel. Door de snelle beurten, zit er vaart in. De niet actieve speler kan ook in de beurt van de andere spelers winst behalen, hij zal dus ook bij de les moeten blijven, wat de spelinteractie ten goede komt. Zo wordt het een licht tactisch spel. 

Het Ierse thema is mooi verwerkt in de afbeeldingen op de kaart. Ook het aangezicht van de doos mag er zijn. Het is een spel dat gemakkelijk uit het rek komt in de spellen winkel om eens nader te bekijken. 

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 50 minuten

Dit spel is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Pegasus Spiele




Reacties

Populaire posts